26 Μαΐου 2022

Τα «γιατί» της ακραίας βίας στις ΗΠΑ

Στο ίδιο έργο θεατές, οι Αμερικανοί βλέπουν ενόπλους με ημιαυτόματα να αιματοκυλούν σχολεία, εκκλησίες, σούπερ – μάρκετ…Τι θα γίνει με την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ; «Η δυστυχία μεγαλώνει, ωστόσο τίποτα δεν αλλάζει στη χώρα». Τα πολλά «γιατί;» και οι απαντήσεις που διχάζουν. 
Κάποια αποσπάσματα από από δυο δημοσιεύματα στην Καθημερινή και στην Deutsche Welle:

Τα «γιατί» της ακραίας βίας 
Ένα απόσπασμα από δημοσίευμα στην Καθημερινή:

(...) Από την σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν τον Απρίλιο του 1999 και έπειτα, τουλάχιστον 185 άνθρωποι (μαθητές και εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειονότητα) έχουν πέσει νεκροί και άλλοι 369 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ένοπλων επιθέσεων σε σχολεία, σημειώνει η Washington Post, ξεκινώντας να μετρά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990...

Η ένοπλη επίθεση – με τους 19 νεκρούς μαθητές και τους δύο νεκρούς δασκάλους – που πραγματοποίησε ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος την Τρίτη 24 Μαΐου σε δημοτικό σχολείο της πόλης Γιουβάλντι στην πολιτεία του Τέξας, ξεχωρίζει ως η δεύτερη φονικότερη στα αμερικανικά χρονικά, έπειτα από την «σφαγή» στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ το 2012.

Τότε, το 2012, οι νεκροί ήταν 26 και δράστης ένας 20χρονος ονόματι Άνταμ Λάνζα που, αν και ψυχικά ασταθής, είχε πρόσβαση σε ολόκληρο οπλοστάσιο.

Τώρα, οι νεκροί είναι 21 και δράστης ένας 18χρονος ονόματι Σαλβαδόρ Ράμος που κι εκείνος, αν και ασταθής, είχε πρόσβαση σε ημιαυτόματα πυροβόλα...

«Η επανάληψη του τρόμου μουδιάζει το μυαλό», γράφει ο Τόμας Φούλερ στους New York Times. «Η δυστυχία μεγαλώνει, ωστόσο τίποτα δεν αλλάζει», συνεχίζει ο ίδιος. Γιατί;

«Οι αιτίες πίσω από τη βία είναι γνωστές και αδιαμφισβήτητες», σύμφωνα με τον Φούλερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σήμερα πιο πολλά όπλα (πάνω από 400 εκατομμύρια) παρά πολίτες (332 εκατομμύρια)... 

Επικαλούμενοι τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, πολλοί πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θέτουν εμπόδια στην προοπτική υιοθέτησης ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχων και προϋποθέσεων (background checks) για όσους επιθυμούν να αγοράσουν όπλα στις ΗΠΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση, τη μη-υιοθέτησης δηλαδή αυστηρότερων περιορισμών και ελέγχων, πιέζει βέβαια και το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι της οπλοκατοχής (βλ. National Rifle Association – NRA).

Όσο για το υπάρχον ελεγκτικό πλαίσιο, εκείνο σε κάποιες περιπτώσεις – αντί να αυστηροποιηθεί – έχει καταστεί ακόμη πιο χαλαρό. Στην πολιτεία του Τέξας για παράδειγμα, οι σχετικοί κανόνες είναι πια τέτοιοι που επιτρέπουν σε σχεδόν όλους τους άνω των 21 ετών να οπλοφορούν, ενώ παράλληλα πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προτείνουν ως «λύση» στο πρόβλημα των πολύνεκρων επιθέσεων στα σχολεία το να αρχίσουν να οπλοφορούν και… οι δάσκαλοι εντός των σχολικών εγκαταστάσεων.

Ψυχικά ασταθείς νέοι, με προβληματικό παρελθόν, έχουν βρεθεί να κρατούν ημιαυτόματα τυφέκια στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από σκανδαλωδώς παράλογο έως και εγκληματικό.

Το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για τη φρικτή σφαγή στο Τέξας, καταγγέλλοντας «την πράξη ενός μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία».


Τι θα γίνει με την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ;
Ένα απόσπασμα από δημοσίευμα στην Deutsche Welle:

Το νέο μακελειό σε δημοτικό σχολείο της πόλης Ουνβάλντε των 16.000 κατοίκων στην πολιτεία του Τέξας, θέτει πιο επιτακτικά το ερώτημα: 

Τι είναι εκείνο που ωθεί έναν 18χρονο να εισβάλει οπλισμένος και να κόψει το νήμα ζωής σε 19 παιδιά, ηλικίας όχι πάνω από 10 χρόνων και δύο ενήλικες; Να προκαλέσει ένα τέτοιο μακελειό σε σχολείο; Τι συμβαίνει τέλος πάντως σε αυτήν τη χώρα;

Απαντήσεις δεν υπάρχουν και το χειρότερο, δεν υπάρχουν λύσεις όσο καιρό η πολιτική στη χώρα πέραν του Ατλαντικού είναι δέσμια της οργάνωσης NRA, που στοιχίζεται από ισχυρούς πολιτικούς, λομπίστες των όπλων και παράγοντες της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ.

Επομένως, είναι απλώς το τελευταίο σε ένα συνεχιζόμενο κύμα βίας με όπλα που έχει γίνει σχεδόν φυσιολογικό σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες»...

Διαβολική σύμπτωση είναι ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η οργάνωση οπλοκατοχής NRA οργανώνει την ετήσια συνέλευση στο Χιούστον του Τέξας. Αναμένεται να συμμετάσχουν οι δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές του Τέξας, Τεντ Κρουζ και Τζον Κόρνιν, αλλά και ο τέως πρόεδρος Τραμπ. Ο Κρουζ δήλωσε ότι προσεύχεται για τα θύματα του σχολείου στο Ουνβάλντε, αλλά παράλληλα προειδοποίησε Δημοκρατικούς πολιτικούς και εκπροσώπους του τύπου να μην επιχειρήσουν περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων. «Ένα έγκλημα δεν μπορεί να αποτραπεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.


Σχετική ανάρτηση: Ο επαναλαμβανόμενος εφιάλτης των επιθέσεων σε σχολεία των ΗΠΑ (25.5.2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου