12 Μαΐου 2022

Γέφυρα του Αρκαδικού, η αρχαιότερη σε χρήση γέφυρα

Αριστερά: Η γέφυρα αυτή είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη στον αρχαίο δρόμο Ναυπλίου - Επιδαύρου. Είναι η αρχαιότερη στην Ευρώπη. Φωτό από Βικιπαιδεια.

Η Γέφυρα του Αρκαδικού, γνωστή και ως Γέφυρα της Καζάρμας (σημερινή τουριστική σήμανση/πινακίδα: Μυκηναϊκή Γέφυρα Α΄) είναι μυκηναϊκή γέφυρα, που βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας. Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και πιθανότατα του κόσμου, καθώς και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση. Η γέφυρα χτίστηκε την Εποχή του χαλκού, μάλλον τον 13ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναίοι στην περιοχή της Αργολίδας, για τη διασύνδεση της Επιδαύρου με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα.

Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Εκτός από την γέφυρα του Αρκαδικού στην ευρύτερη περιοχή σώζονται άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες, με σημαντικότερες τη γέφυρα στο Γαλούση (κάποιες πηγές θεωρούν αυτήν αρχαιότερη) και το «Πετρογεφύρι» (πινακίδα: Μυκηναϊκή Γέφυρα Β΄).

Μια σχετική ανάρτηση στο twitter:

A 3300-year-old chariot bridge is still in use today. Arkadiko Bridge was built between 1300 and 1190 BC, making it one of the oldest still-used arch bridges still in existence. It was built on a road that linked Tiryns to Epidaurus, and was part of a larger military road system.


Πηγές: el.wikipedia.org , 
twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου