29 Μαΐου 2022

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: «Ελλάδα, συμμαζέψου»!

Νέος γύρος προκλητικών δηλώσεων από τον Τούρκο πρόεδρο: «Ελλάδα, συμμαζέψου… Καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας… Από εδώ και πέρα o Μητσοτάκης δεν είναι συνομιλητής μου… Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται απέναντι σε αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό». «Κλιμάκωση Ερντογάν» και «Θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο» προβλέπει ο γερμανικός τύπος.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με νέες δηλώσεις, στις οποίες προχώρησε σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά ψηλά την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

«Διακόψαμε τις Συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επανήλθε και στις προσωπικές αναφορές στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Από εδώ και πέρα o Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική ως προσωπικότητες. Μιλάμε, τρώμε, λέμε “ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας”, μου το υπόσχεσαι. Περνούν 15 μέρες, πας στις ΗΠΑ, μιλάς κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Για ποιο λόγο; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς... Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μας, αλλά ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται απέναντι σε αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, ο Μητσοτάκης παρότρυνε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά και στην πώληση των συλλογών εκσυγχρονισμού για 80 από τα F-16 που διαθέτει η πολεμική μας αεροπορία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο

«Κλιμάκωση Ερντογάν» και «θερμό καλοκαίρι»
από 
Deutsche Welle  

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στη στρατηγική κλιμάκωσης, που φαίνεται να επιλέγει ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα. Προβλέψεις για θερμό καλοκαίρι.

Γιατί επιλέγει την κλιμάκωση ο Ερντογάν. «Πολιτική κλιμάκωσης του Ερντογάν» -και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα- διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει».
Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι «εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, για τον Ερντογάν φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα».

«Θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο. Ένα «θερμό καλοκαίρι» προβλέπει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. 'Δεν μπλοφάρουμε', λέει ο Τσαβούσογλου στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά από επίσκεψη στο Ισραήλ. 'Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση'. Ο υπουργός δεν εξήγησε ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Τουρκία. Στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για νέες εντάσεις. Την Πέμπτη η Ελλάδα ανακοίνωσε περίπου 40 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χάνει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη στιγμή που έχει σταθμεύσει εκεί στρατεύματα. Κατά την άποψη της Τουρκίας αυτό δεν συνάδει με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, που είχαν προβλέψει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Σχετική ανάρτηση:
DW: Θερμό καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο; (24.5.2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου