19 Μαΐου 2022

Χρηματιστήριο: Συνεχίστηκε η πτώση με τον ΟΤΕ να σώζει την κατάσταση

Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 4,3%. Αλμα του δεικτοβαρούς ΟΤΕ κατά 6%.


Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας την “νότια” κίνηση των Διεθνών Αγορών και διαψεύδοντας, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους όσους πίστευαν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) θα μπορούσε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, μη επηρεαζόμενο από την επερχόμενη, με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, όπως αναφέρει το euro2day.gr

Όλα ξεκίνησαν από το χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Wall Street, που διέγραψε $1,5 τρισ. κεφαλαιοποίησης, με τον Dow Jones να καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-3,57%) από τον Οκτώβριο του 2020, τον S&P 500 τη μεγαλύτερη πτώση (-4,04%) από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο Nasdaq βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο (-4,73%) από τον Νοέμβριο του 2020.

Εξάλλου, βαριές απώλειες καταγράφουν σήμερα και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται (πέρα από τις επιπτώσεις του συνεχίζόμενου πολέμου στην Ουκρανία) από τις ανησυχίες για τον ξέφρενο πληθωρισμό και τον αντίκτυπο στην κατανάλωση.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,79% στις 851,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 858 μονάδων (-1,01%) και 838,37 μονάδων (-3,27%). Η μεγάλη θετική αντίδραση του δεικτοβαρούς ΟΤΕ (+6,01%) "έσωσε" σήμερα τη ζώνη των 850 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Ο τζίρος ανήλθε στα 122,90 εκατ. ευρώ.

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 19.5.2022

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,92%, στις 2.041,27 μονάδες, ενώ στο -0,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.400,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μεγάλες απώλειες 4,35% στις 540,76 μονάδες.

Χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του ΧΑ, αν έλειπαν οι πρωτοβουλίες που πήραν οι λίγοι αγοραστές στον τίτλο του ΟΤΕ και ο οποίος “έβαλε πλάτη” στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, “οι μετοχές και άλλα Assets υψηλού επενδυτικού κινδύνου, θα συνεχίσουν να πιέζονται από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, οι οποίες εντείνουν τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση”.

Είναι περιττό άλλωστε να ειπωθεί ότι μια περιφερειακή και ρηχή αγορά, όπως η ελληνική, δυσκολεύεται πλέον να υψώσει άμυνες στο παγκόσμιο sell off που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα. Έτσι το ΧΑ παραμένει σε πτωτικό κανάλι, με τα δύσκολα να είναι μπροστά.

Στο ταμπλό του ΧΑ τώρα, η Πειραιώς έχασε 7,82% (σε νέα ιστορικά χαμηλά), με την Εθνική και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με -5,70% και -5,47%. Άνω του 4% ήταν η πτώση στην Alpha Bank (σε χαμηλά 14 μηνών) και τον Μυτιληναίο, άνω του 3% σε Jumbo και Coca Cola και άνω του 2% σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Quest, ΔΕΗ (σε νέα χαμηλά 18 μηνών) και Τέρνα Ενεργειακή.

Οι απώλειες σε Titan, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%, ενώ υπό έλεγχο τις κράτησαν οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Σαράντης. Ο ΟΠΑΠ, στον αντίποδα, έκλεισε στο +0,45%, με τον ΟΤΕ να κλέβει την παράσταση με το +,6,01% που σημείωσε.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου