31 Μαΐου 2022

Μάιος 2022: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του Μαϊου από την ελληνική κυρίως αλλά και την διεθνή επικαιρότητα, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα του μήνα εξακολουθεί να κυριαρχεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ η ακρίβεια στην χώρα μας -αλλά και στην Ευρώπη- καλπάζει. Επίσης η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς και οι διεργασίες στα κόμματα. Tα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Επάνω αριστερά, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο σκίτσο (4.5.2022) του του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup): 
Στον πόλεμο κάποιοι (οι Ρώσοι) μαθαίνουν από τα λάθη τους, ενώ κάποιοι άλλοι (οι Ουκρανοί) πεθαίνουν από τα ίδια λάθη. 

Και ενώ ο πόλεμος, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μαίνεται, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βγάζει μια "selfie" με φόντο τα χιλιάδες θύματά του... Σκίτσο του Κώστα Βλάχου (5.5.2022):

Ολοκληρώθηκε στις 8.5.2022 με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη». Έτσι ο πολίτης τον κάθε λογαριασμό (πχ του supermarket) μπορεί να τον στέλνει για πληρωμή ... δίπλα! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή»:

Εκεί που πήγαν οι τιμές των καυσίμων κάθε μέρα θα φουλάρουμε όχι με φυσικό αέριο, αλλά με ...αέρα κοπανιστό! Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στον «Ριζοσπάστη» (14.5.2022):

Στον ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν στις 15.5.2022 με τον μοναδικό υποψήφιο πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατατρόπωσε τον πιο σκληρό αντίπαλό του, τον "κανένα" (!), όπως φαίνεται να λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου. Αριστερά, σε ρόλο προπονητή, διακρίνεται ο Παύλος Πολάκης:

Πηγέ στις 16/5 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και μίλησε στις 17/5 χειροκροτούμενος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Οι αντιράσεις ήταν ποικίλες και αντιφατικές: Κάποια σχετικά σκίτσα στη συνέχεια:

Μιλώντας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ελλάδα θα αγοράσει F-35, LNG και ότι παραχωρεί επ' άοριστον τις στρατιωτικές βάσεις! "Δεν είναι μόνο κούκλος αλλά και ροκ σταρ" σχολιάζουν οι Νάνσι Πελόζι και Καμάλα Χάρις στο σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν":

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος (Κούλης) Μητσοτάκης ως Λούκυ Κουλ, που ψωνίζει από τις ΗΠΑ (F-35 κλπ) πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του! Σε μια παραλλάγή του γνωστού μας καου-μποϋ Λούκυ Λουκ. Σε σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην "Αυγή" (19.5.2022):

"Εγώ σας το είπα, είναι ηγέτης ... παγκόσμιου βεληνεκούς" ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με βάση τα αμερικανονατοϊκά δεδομένα, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην "Αυγή":

Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου ή απλά «Vangelis» όπως έγινε γνωστός στο εξωτερικό, σε ηλικία 79 ετών. Στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (20.5.2022), ο Αγιος Πέτρος υποδέχεται στον παράδεισο τον Βαγγέλη Παπαθανασίου:

Εμφανώς εκνευρισμένος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε. Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου στα "Νέα" (25.5.2022):

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου