18 Μαΐου 2022

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο δυσαρέστησε την Τουρκία!

H ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο  των ΗΠΑ δυσαρέστησε την Τουρκία και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ. 
Για «θέατρο» και «σόου» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, καλώντας τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να σκέφτονται δύο φορές προτού αρχίσουν να χειροκροτούν. 

Η ομιλία Μητσοτάκη δυσαρέστησε την Τουρκία
από τη Deutsche Welle 

Ακόμη περισσότερο όμως φαίνεται πως ενόχλησε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε με όλο το Κογκρέσο στο πόδι, σε διάφορα σημεία της ομιλίας του και ειδικότερα στην αναφορά που έκανε στο Κυπριακό ζητώντας να μην υιοθετηθεί λύση δύο κρατών.

Οι τίτλοι σε ευρύ φάσμα δείχνουν πόσο ενόχλησε την Τουρκία ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η δήλωση πως η Ελλάδα θα αγοράσει F-35.

Οι τίτλοι και τα άρθρα δείχνουν την οργή που προκαλούν αυτές οι εξελίξεις στην Άγκυρα: «Κλακαδόροι του Μητσοτάκη αυτοί που τον χειροκρότησαν όρθιοι στο Κογκρέσο», «Παιχνίδια της Ελλάδας για να πάρει F-35», «Συκοφαντίες για την ανατολική Μεσόγειο», «Καταγγελίες Μητσοτάκη στο Κογκρέσο», είναι κάποιοι από αυτούς. 

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τη αγορά των S400 η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F-35 και τώρα ο Μεβλούτ Tσαβούσογλου βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να εξασφαλίσει την αγορά κιτ αναβάθμισης των παλαιάς γενιάς F-16. Την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ αρνούνται να παραδώσουν στην Τουρκία τα 5 πρώτα F-35 που κατασκευάστηκαν και έχουν πληρωθεί.

Αυτό είναι το κλίμα σήμερα στην Τουρκία με το πιθανό βέτο της Τουρκίας στο φόντο, για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, να προσθέτει ένα ακόμη αγκάθι ή σύμφωνα με αναλυτές στην Άγκυρα ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί (στο ανατολίτικο παζάρι)
στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον που βρίσκονται στα χειρότερά τους. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης είχαμε νέες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP ο Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να λάβει υπόψη «τις ευαισθησίες της Τουρκίας» και κάλεσε την Ατλαντική συμμαχία «να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για μία ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία»,. Παράλληλα προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως η κυβέρνηση της Στοκχόλμης δεν «επιστρέψει» τους τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.


Τουρκική ηγεσία για ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο 
από την kathimerini.gr

Για «θέατρο» και «σόου» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, καλώντας τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να σκέφτονται δύο φορές προτού αρχίσουν να χειροκροτούν.

«Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που αποκαλούμε σύμμαχο, παρακολουθήσαμε, παρακολουθήσατε τo θέατρο που παίχτηκε για την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ”. Χειροκροτούν όρθιοι τον Έλληνα πρωθυπουργό που αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Το να δρα κανείς σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο με τα σοου του ελληνικού – ελληνοκυπριακού διδύμου που δεν συνεισφέρουν τίποτα προς την επίτευξη λύσης. Δεν έχουμε χρόνο. Βλέπουμε τις αλήθειες και τις λέμε σε όλους. Θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε υπέρ της λύσης των δυο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», συνέχισε ο ίδιος.

«Καλώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ασπαστεί την κοινή λογική, που, με τα μέλη του να χειροκροτούν όρθια, ενθαρρύνει τις προσπάθειες δημιουργίας της αντίθετης αντίληψης για την Ελλάδα, η οποία παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Σε αυτήν την περίοδο όπου η περιφερειακή συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί δύο φορές τι χειροκροτεί όρθιος, τι υποστηρίζει, τι επικροτεί και τι λέει», προσέθεσε ο κ. Οκτάι.

Σχετικές αναρτήσεις:
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου