8 Μαΐου 2022

Μητέρες του πολέμου και της προσφυγιάς στην Ουκρανία

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας σήμερα, δεύτερη Κυριακή του Μάη, κάποια στιγμιότυπα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις Ουκρανές μάνες, που μαζί με τα παιδιά τους έφτασαν ως πρόσφυγες στη χώρα μας, αφιερώνουν την Ημέρα της Μητέρας (8 Μαΐου) δύο γυναικείες οργανώσεις, η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ιατρών-Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, οι δύο οργανώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας, διοργανώνουν την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 17:00, στο Γυάλινο Περίπτερο δίπλα στο Ναυτικό Όμιλο, στη Νέα Παραλία, εκδήλωση κοινωνικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις Ουκρανές μάνες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο οργανώσεις καλούν τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθειά τους, σημειώνοντας ότι προσφυγιά ήταν, είναι και θα είναι πάντα η ίδια ανεξάρτητα από το πότε και για ποιους λόγους γίνεται και ότι η μάνα ήταν και θα είναι πάντα το κεντρικό πρόσωπο κάθε προσφυγικής τραγωδίας.  
Πηγή: ertnews.gr

Κάποια στιγμιότυπα από τον πόλεμο στην Ουκρανία:

Πόλεμος Ουκρανία: Οι μητέρες της προσφυγιάς


Σε έναν σταθμό στη δυτική Ουκρανία, μητέρες με τα παιδιά τους επιβάζονται σε τρένα για την Πολωνία, την ώρα που πολλοί από τους συζύγους τους έμειναν πίσω στην Ουκρανία για να υπερασπιστούν τη χώρα από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Άννα, κάτοικος της πόλης Χάρκοβο, πασχίζει να συγκρατήσει τα δάκριά της μπροστά στην κάμερα. Έχει δύο παιδιά, και η αδελφή της τρία. Η προσφυγιά ήταν και για τις δυο τους μονόδρομος.
«Αν είχαμε την ευκαιρία να αφήσουμε τα παιδιά μας κάπου ασφαλή και κάποιος να τα παρακολουθεί για να μην ανησυχούμε για αυτά, τότε είμαι σίγουρη ότι το 50% των γυναικών θα επέστρεφαν για να ενταχθούν στον στρατό», λέει.
Πηγή: cnn.gr 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μητέρα έγραψε τα στοιχεία της στην πλάτη της κόρης της σε περίπτωση που σκοτωνόταν


Πολλοί άμαχοι από την Ουκρανία έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν από τη φρίκη του πολέμου σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, η Sasha Makoviy, η οποία πρόσφατα μοιράστηκε μια φοβερή ανάμνηση από τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Instagram.
Στις δύο φωτογραφίες που ανέβασε βλέπουμε να έχει γράψει στην πλάτη του νηπίου τηλέφωνα και ονόματα. Ένα δεύτερο σημείωμα υπάρχει, μέχρι σήμερα, στην τσέπη της. 
Όπως εξηγεί στη λεζάντα, σημείωσε στο δέρμα της κόρης της τα στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που θα συνέβαινε κάτι στην ίδια και το παιδί της έμενε μόνο, μια σκέψη τρομακτική για κάθε γονέα, ακόμα και σε καιρούς ειρήνης. Τα χέρια της έτρεμαν, όπως θυμάται σήμερα, ενώ στο βάθος ακούγονταν οι δυνατοί ήχοι των εκρήξεων. 
Από το μυαλό της πέρασε στιγμιαία ακόμα και μια τρελή σκέψη, να κάνει τατουάζ στο κορίτσι τις δυνητικά σωτήριες πληροφορίες.
Πηγή: marieclaire.gr 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φωτογραφία του εξάχρονου δίπλα στον τάφο της μητέρας του


Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην πόλη Μπούκα και αποτυπώνει όλη τη φρίκη του πολέμου χωρίς να δείχνει αίματα και πτώματα. Την ανέβασε στο twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ,  (Михайло Подоляк @Podolyak_M )σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η φωτογραφία δείχνει τον βουβό πόνο ενός 6χρονου παιδιού που μέχρι πριν από λίγες ώρες κούρνιαζε στην αγκαλιά της μητέρας του και ένιωθε ασφαλές, την ώρα που έσκαγαν οι βόμβες γύρω. Τώρα δεν μπορεί να το κάνει. Η μητέρα του είναι νεκρή. Στην πόλη Μπούκα στην Ουκρανία.
Το παιδί αρνείται να απομακρυνθεί από εκείνη. Πηγαίνει στον πρόχειρα σκαμμένο τάφο της και κάθεται μαζί της με τις ώρες. Ο τάφος είναι στην αυλή του σπιτιού τους. Που κάποτε έσφυζε από ζεστασιά και χαρούμενες φωνές.
Ο μικρούλης κάθε πρωί βγαίνει στην αυλή και αφήνει ένα ποτήρι γάλα επάνω στον φρεσκοσκαμμένο τάφο. Για να το πιει η μαμά του. Το μεσημέρι πηγαίνει και αφήνει τρόφιμα και φαγητά. Κάθε ώρα πάει στον τάφο της μαμάς του, αυτός και ο αδερφός του. Είναι το δράμα των μικρών παιδιών μέσα στον πόλεμο.
Πηγή: tanea.gr 

Σχετική ανάρτηση: Ημέρα της μητέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου