25 Μαΐου 2022

Ο επαναλαμβανόμενος εφιάλτης των επιθέσεων σε σχολεία των ΗΠΑ

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιο εύκολο να βρεις ένα όπλο παρά βρεφική τροφή». Αυτή η ατάκα του μπασκετμπολίστα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Ντέιμιον Λι, συνοψίζει τα συναισθήματα οργής και απόγνωσης που αισθάνονται οι πολίτες των ΗΠΑ – αλλά και όλου του κόσμου – μετά από το μακελειό με πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας.

Τουλάχιστον 19 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί έπεσαν νεκροί, την
 Τρίτη (24η Μαΐου 2022), στο δημοτικό Ρομπ (Robb Elementary School), όταν ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος εισέβαλε στον χώρο του σχολείου βαριά οπλισμένος και έσπειρε τον θάνατο. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ , παραμένει ακόμη άγνωστο στις αρχές τι οδήγησε τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητή λυκείου στην Ουβάλντε, να δολοφονήσει 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους, τουλάχιστον ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικός, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, κάπου 130 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο. Ο νεαρός διέπραξε τη σφαγή
αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, περί τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς. Ο νεαρός δράστης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία για το προφίλ και τα κίνητρα του δράστη.

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τους New York Times, πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο (δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο) στην ιστορία της χώρας.

Τα θλιβερά πρωτεία κατέχει ακόμη η επίθεση μανιακού στο σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, το 2012. Τότε, είχαν σκοτωθεί συνολικά 26 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 20 μικρά παιδιά.

Συνολικά, τα τελευταία 52 χρόνια (από το 1970) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 188 περιστατικά με πυροβολισμούς μόνο σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συνολικό απολογισμό (εξαιρουμένων των δραστών) τουλάχιστον 200 νεκρούς.


Ακολουθεί χρονολόγιο των πιο πρόσφατων και πιο πολύνεκρων στην ιστορία, από την kathimerini.gr:

30ή Νοεμβρίου 2021: Όξφορντ, Μίσιγκαν
Δεκαπεντάχρονος έφηβος σκοτώνει εν ψυχρώ τέσσερις μαθητές και τραυματίζει άλλους έξι καθώς κι έναν εκπαιδευτικό μέσα στο λύκειο της Όξφορντ, μικρής πόλης βόρεια του Ντιτρόιτ. Ο δράστης διώκεται για «τρομοκρατική ενέργεια» και «φόνους»· ασκούνται επίσης διώξεις, κάτι σπάνιο, εναντίον των γονιών του.

14η Νοεμβρίου 2019: Σάντα Κλαρίτα, Καλιφόρνια
Δεκαεξάχρονος ανοίγει πυρ ανήμερα των γενεθλίων του εναντίον συμμαθητών του στο λύκειο, σκοτώνει δύο, τραυματίζει τρεις, πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του κι αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Τα θύματα είναι 14 ως 15 ετών.

18η Μαΐου 2018: Σάντα Φε, Τέξας
Δεκαεπτάχρονος μαθητής θερίζει 20 ανθρώπους μέσα στο λύκειο όπου φοιτά. Δύο ενήλικοι και οκτώ νέοι πέφτουν νεκροί από τα πυρά. Ο δράστης παραμένει έκτοτε στη φυλακή.

14η Φεβρουαρίου 2018: Πάρκλαντ, Φλόριντα
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, από το οποίο έχει αποβληθεί. Απολογισμός θυμάτων: 17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες. Ο δράστης συλλαμβάνεται.

23η Ιανουαρίου 2018: Μπέντον, Κεντάκι
15χρονος οπλισμένος με πιστόλι σκοτώνει δύο συνομηλίκους συμμαθητές του στο λύκειο της κομητείας Μάρσαλ. Άλλοι δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίζονται από τις σφαίρες του ή εξαιτίας του χάους που προκαλεί η επίθεση.


1η Οκτωβρίου 2015: Ρόουζμπεργκ, Όρεγκον
26χρονος φοιτητής σκοτώνει εννέα ανθρώπους στο πανεπιστήμιο Άμπκουα. Τραυματισμένος, στρέφει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονεί.

2η Απριλίου 2012: Όκλαντ, Καλιφόρνια
Νεαρός δολοφονεί μεθοδικά επτά ανθρώπους στο μικρό πανεπιστήμιο Oikos στην Καλιφόρνια. Ο δράστης, πρώην φοιτητής, κορεατικής καταγωγής, συλλαμβάνεται. Πεθαίνει επτά χρόνια αργότερα στη φυλακή.

14η Δεκεμβρίου 2012: Νιούταουν, Κονέτικατ
Αφού δολοφονεί τη μητέρα του, ο 20χρονος ψυχικά ασθενής Άνταμ Λάνζα σκοτώνει 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά ηλικίας 6 ως 7 ετών, στο σχολείο Σάντι Χουκ. Αυτοκτονεί κατόπιν. Η σφαγή αυτή θα στοιχειώσει πολλούς στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή τα θύματα ήταν μικρά παιδιά.

16η Απριλίου 2007: Πανεπιστήμιο Virginia Tech
Φοιτητής με προβλήματα ψυχικής υγείας, με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, σκοτώνει 32 ανθρώπους με δύο ημιαυτόματα πιστόλια πριν αυτοκτονήσει μέσα στο φημισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.


20ή Απριλίου 1999: Κολουμπάιν, Κολοράντο
Αν και δεν είναι το χειρότερο περιστατικό με πυροβολισμούς, το μακελειό στο Κολουμπάιν παραμένει χαραγμένο στη μνήμη του κόσμου, καθώς είναι ένα από τα πρώτα με μεγάλο αριθμό νεκρών που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία. 
Δύο μαθητές λυκείου, 17 και 18 ετών, βαριά οπλισμένοι, σκοτώνουν μέσα σε μερικά λεπτά δώδεκα συμμαθητές τους κι έναν καθηγητή (συνολικά δηλαδή 13 άτομα) προτού αυτοκτονήσουν στη βιβλιοθήκη.
Ο απολογισμός των θυμάτων πιστεύεται πως θα ήταν πολύ βαρύτερος αν είχαν καταφέρει να πυροδοτήσουν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν μαζί τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου