27 Μαΐου 2022

Σχέδιο «θερμοστάτης» για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ένα ελληνικό σχέδιο «θερμοστάτης» για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας επεξεργάζεται η κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας και τις οδηγίες εξοικονόμησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Το προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το ελληνικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει κίνητρα για αντικατάσταση παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες), καθώς και για παραγωγή ενέργειας από αυτούς που την καταναλώνουν (π.χ. φωτοβολταϊκά σε στέγες κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, ηλιακούς θερμοσίφωνες κλπ).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει κανένα θέμα διακοπών στην παροχή ρεύματος, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Θα υπάρξει, όμως, σειρά κανόνων για ρύθμιση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και παράλληλη σύσταση για το ίδιο και στις ιδιωτικές κατοικίες.

Το σχέδιο προβλέπει ότι στα δημόσια κτίρια το καλοκαίρι τα κλιματιστικά δεν πρέπει να επιδιώκουν θερμοκρασία κάτω από 26 βαθμούς, γιατί τότε σπαταλιέται ενέργεια χωρίς κανένα όφελος για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτά. Αντίστοιχα στις κρύες μέρες του χειμώνα, η θερμοκρασία των θερμαντικών σωμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18 βαθμούς, για τον ίδιο λόγο.

Παράλληλα, θα περιοριστεί ο χρόνος που φωτίζονται τα δημόσια κτίρια τη νύχτα. 
Υπάρχουν λοιπόν ιδέες όχι μόνο για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για τον περιορισμό της φωτορύπανσης:

Χρησιμποίησε το ηλεκρικό φως υπέυθυνα. Όπου, όταν και όσο χρειάζεται.  

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προτείνει τηλεργασία τρεις φορές την εβδομάδα και κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα ο ΙΕΑ πρότεινε έναν κατάλογο δέκα μέτρων προς αξιοποίηση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τηλεργασία τρεις φορές την εβδομάδα, κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (μείωση τιμής εισιτηρίων*), εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων στις μεγάλες πόλεις, ενθάρρυνση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων από περισσότερα άτομα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, πόλεις και χωριά χωρίς αυτοκίνητο την Κυριακή, χρήση σιδηροδρόμων αντί αεροπλάνων.

Μένει να φανεί πώς θα τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και προφανώς σε ποιο βαθμό οι παραινέσεις -που εκ της φύσεώς τους δεν μπορεί να συνοδεύονται από ποινές- θα εφαρμοστούν από την πλειοψηφία των πολιτών.

Μέσα στον Ιούνιο, εξάλλου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», για την αντικατάσταση ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών. Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% - 50%, ενώ οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr και imerisia.gr


*Σχετική ανάρτηση: Ανάγκη για φθηνό εισιτήριο στα ΜΜΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου