6 Μαΐου 2022

Eλλάκτωρ: Στη Motor Oil το μερίδιο των Μπάκου - Καϋμενάκη

Στη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη περνά το ποσοστό που είχαν στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ (περίπου 30%) οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης, μετά την
αποδοχή της "ελκυστικής πρότασης" που τους έγινε. Το ποσό που θα εισπράξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 182 εκατ. ευρώ (1,75 ευρώ η μετοχή), ενώ έχουν διαθέσει για την αγορά των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου 123 εκατ. ευρώ.

Για μία απόφαση που ήταν συνέπεια της μακράς περιόδου αντιπαράθεσης μεταξύ των μετόχων κάνουν λόγο σε σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, ενώ αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα οριστικοποιήσουν νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα είναι (προς το παρόν) παθητικός επενδυτής. Το management θα συνεχίσει να το ασκεί η ολλανδική Reggeborgh και ως εκ τούτου δεν αναμένεται 
(προς το παρόν) να υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Παράλληλα, Reggeborgh και όμιλος Βαρδινογιάννη συμφώνησαν η Motor Oil να εξαγοράσει και τα αιολικά πάρκα της Ελλάκτωρ, αφού προηγουμένως γίνει η αποτίμησή τους και οι ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες τυπικές διαδικασίες, με την 
απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί, ενώ ο Όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας

Από το πρωί και καθώς η πληροφορία για την επικείμενη συμφωνία είχε γίνει γνωστή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της Ελλάκτωρ και της Motor Oil.

Ακολουθoύν οι σχετικές ανακοινώσεις: 

Η ανακοίνωση των Greenhill Investments Limited και Kiloman:

«Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Η ανακοίνωση της Motor Oil.

«Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε Ευρώ 182.000.000. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας...

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών».

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου