6 Μαΐου 2022

Απ. Βακάκης (Jumbo): Οδεύουμε προς την τέλεια καταιγίδα

Tην έλευση της τέλειας καταιγίδας σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω πληθωρισμού, πανδημίας και επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι τόσο το 2022 όσο και το 2023 "είναι χαμένες χρονιές".

"Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς την τέλεια καταιγίδα, καθότι οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται από τις κεντρικές τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με την πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητα σε ό,τι αφορά το παρόν και το εγγύς μέλλον", σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

Mε την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1, τα μεταφορικά κόστη 8 έως 12 φορές πάνω από πέρυσι, τις αυξήσεις μισθών και το μπαράζ ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια να πυροδοτείται περαιτέρω από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η "τέλεια καταιγίδα" μόλις αρχίζει.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με βάση το οποίο ο Όμιλος έβαλε ως όριο τα 13,5 ευρώ και σε ερώτημα μετόχου γιατί η επιχείρηση δεν αυξάνει το όριο της τιμής, ο Απόστολος Βακάκης, μεταξύ άλλων, είπε:

"Βάζουμε ανάχωμα μπροστά από το λιμάνι για να μπορέσουμε να αντέξουμε την καταιγίδα, την οποία εμείς μετά βεβαιότητας αναμένουμε. Τα πράγματα μέρα με την ημέρα σκοτεινιάζουν. Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το τι ακριβώς γίνεται... Άρα, μία συνετή διοίκηση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ενθαρρύνει κινήσεις, οι οποίες σε περιβάλλον τεραστίας αστάθειας θα δημιουργούσαν έναν λόγο περί αύξησης της αξίας της μετοχής. Όσο εγώ κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω τον επενδυτή συνεταίρο ως κάποιον αισιόδοξο βλάκα".

"Έχει κάποιος αντιληφθεί τι σημαίνει 1 ευρώ να αντιστοιχεί σε 1 δολάριο και οι μαυραγορίτες να έχουν καταλάβει την οικονομία;", αναρωτήθηκε ο κ. Βακάκης θεωρώντας ότι αν κάποιος μπορεί να ισορροπήσει ένα μίγμα από αύξηση του κόστους μισθών, οκταπλάσιο κόστος μεταφορών, εκτίναξη κόστους ενέργειας και πρώτων υλών πρέπει να βάλει υποψηφιότητα για πολύ υψηλή θέση, δίπλα στο Θεό"!

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κρίση, δεν έχει καν έχει ξεκινήσει. "Ζούμε σε δύο αντιφατικούς κόσμους. Θέλω να θυμίσω ότι οι κεντρικές τράπεζες έλεγαν ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, μετά είπαν ότι είναι προσωρινός, μετά ότι ο πληθωρισμός μάλλον δεν είναι προσωρινός και μάλλον λίγο πιο μακροπρόθεσμος και μετά παρότι μιλάμε για double digit inflation, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνονται με αρνητικό επιτόκιο".

Προϋπόθεση για να πέσει έξω στις προβλέψεις του, είναι να συμβούν όπως είπε, πράγματα που θα ανατρέψουν τα μελλούμενα. Όπως δηλαδή "το να σταματήσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν οι Ρώσοι τα εδάφη που κατέλαβαν το 2014 και το 2022. Να σταματήσει ο κορονοϊός με δήλωση Θεού".

Συγκρίνοντας τον πληθωρισμό του 2009 με τον σημερινό και αναφερόμενος στον πιθανό ρόλο του κράτους για τη σημερινή κατάσταση, ο επιχειρηματίας απέφυγε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. "Ρόλος μας είναι να στηρίζουμε την εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση και αυτό δεν θα αλλάξει στο δικό μου μυαλό. Το μοντέλο που έχω στο κεφάλι μου δεν είναι τετραετίας ή δύο τετραετιών αλλά μοντέλο ζωής. Επομένως εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και οι πολιτικοί τη δική τους".

"Αυτό που πάμε να αντιμετωπίσουμε δεν το φαντάζεται κανένας ούτε στα χειρότερα όνειρά του. Το γεγονός ότι έχουμε την αυταπάτη πως αυτά που διαβάζουμε δεν συμβαίνουν, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν", πρόσθεσε. Αναγνώρισε ότι με αυτά που λέει μπορεί να μην είναι ευχάριστος, αλλά όπως τόνισε, δεν κατεβαίνει για βουλευτής και όποιος δεν τον εγκρίνει μπορεί να επιδιώξει την μετακίνησή του.

Τρέχουσες συνθήκες και προοπτικές για JUMBO

Η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους ότι παρά το θετικό πρόσημο του τετραμήνου οι προκλήσεις για την νέα χρονιά καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν.

Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν λειτουργεί ομαλά με τα συχνά lockdown λιμανιών στην Κίνα λόγω του Covid-19, ενώ και στο εσωτερικό οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι επιδεινώνουν την κατάσταση. Το αυξημένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Πάρ' όλα αυτα, στα ράφια των καταστημάτων JUMBO, θέση έχουν μόνον προϊόντα στα οποία η τελική σχέση τιμής-ποιότητας κρίνεται ότι παρά τις αναπόφευκτες κοστολογικές επιβαρύνσεις, ότι σέβεται τον καταναλωτή.

Στο πρώτο 4μηνο του 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου, καταγράφουν αύξηση κατά +25%. Για τον μήνα Απρίλιο οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO αυξήθηκαν κατά +32% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. 

Συνολικά για το τετράμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +48% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο

Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε τους μετόχους-συνεταίρους ότι όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα, πρόθεσή της είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021 και κατά το 2022, διανέμοντας συνολικά ποσό 0,77 EUR/ μετοχή.

Για το σύνολο του 2022 ο κ. Βακάκης εκτίμησε ότι ο Όμιλος θα χάσει περί τις 5 μονάδες στο περιθώριο κέρδους (55,66% το μεικτό περιθώριο του 2021).

Η εταιρεία θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους διότι δεν είναι στις προθέσεις της να “ληστέψει" τον καταναλωτή, όπως είπε ο κ. Βακάκης προσθέτοντας “καλύτερα να ταξιδεύουμε με ένα τζάμπο παρά με ένα τουπόλεφ. Θα υποστούμε το ποσοστό της κρίσης που μας αναλογεί".

Πηγές: Στοιχεία από capital.greuro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου