1 Μαρτίου 2013

Δεν αποκαλούνται Ελγίνεια αλλά Παρθενώνεια τα Γλυπτά

Επικρίσεις στη Βρετανία δέχεται ο Ντέιβιντ Κάμερον για την άρνησή του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς και για το γεγονός ότι τα αποκάλεσε "Ελγίνεια", ενώ και το ίδιο το βρετανικό μουσείο τα ονομάζει "Παρθενώνεια".

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδία, ο Ντ. Κάμερον συσχέτισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με το ινδικό διαμάντι Κοχ-ι-Νορ, που επίσης βρίσκεται στο Λονδίνο.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το διαμάντι των 105 καρατίων διαμάντι που αποτελεί σήμερα μέρος των κοσμημάτων του στέμματος, είναι "πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν αποκτηθεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους", δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου. Ε
δώ και αρκετά χρόνια και το ίδιο το Μουσείο δεν αναφέρει πλέον τα Γλυπτά ως "Ελγίνεια", αναγνωρίζοντας ότι έτσι παρερμηνεύονται, γι΄ αυτό και τα αποκαλεί "Παρθενώνεια γλυπτά". 

Η ονομασία τους δεν είναι "Ελγίνεια" διαμαρτύρεται και ο Εντι Ο’ Χάρα πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την "Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα" και πρώην βουλευτής.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συσχετίζει δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, όπως είναι ο Κοχ-ι-Νορ και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς και το ότι τα αποκαλεί "Ελγίνεια" δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει πόσο απλοϊκή και ανεπαρκής έννοια είναι η "επιστροφή"» είπε ο Ο΄Χάρα, πρώην βουλευτής των Εργατικών.

Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝΕSCO και ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη πολιτισμού απέναντι σε έναν βανδαλισμό.

___________________
Πηγή: in.gr της 1.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου