16 Νοεμβρίου 2013

Θέλουν τζαμί την Αγια Σοφιά. Δεν Νομίζω!

Αφηρημένες ...Σκέψεις


Διαβάζω ότι ο αντιπρόεδρος της τούρκικής κυβέρνησης εισηγείται "τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί". Κάτι ανάλογο είχε ζητήσει πρόσφατα και ο ιμάμης του γειτονικού Μπλε Τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν νομίζω ότι θα το τολμήσουν, όχι γιατί θα διστάσουν μπροστά στις τυχόν ελληνικές αντιδράσεις ή και στην παγκόσμια κατακραυγή. Απλώς θα αναγκαστούν να σκεφτούν πιο ψύχραιμα με όρους οικονομικούς αλλά και εξωτερικής πολιτικής. 


Μπορεί για ψηφοθηρικούς λόγους, στα πλαίσια των κοινωνικών και θρησκευτικών ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να θέτουν 
το θέμα προς συζήτηση.

Αλλά δεν θα τους είναι εύκολο να παραβλέψουν ότι η Αγια Σοφιά, το μεγαλύτερο μνημείο της Κωνσταντινούπολης που λειτουργεί πλέον ως μουσείο, είναι πηγή εσόδων, πηγή συναλλάγματος για τη χώρα. Ότι είναι ίσως το Νο 1 σε επισκεψιμότητα μνημείο από όσα διαθέτει η Πόλη. Ότι πλήθος τουριστών συρρέουν εκεί σε καθημερινή βάση πληρώνοντας μάλιστα ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισιτήριο εισόδου (αν θυμάμαι καλά ήταν 20 λίρες).


Δεν νομίζω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει να παραμείνει η Αγία Σοφία ως έχει, να άλλαξε άποψη. Και τώρα να επιθυμεί να προσθέσει ένα ακόμη εμπόδιο στη δύσβατη πορεία της χώρας του προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε να φέρει απέναντί του τους απανταχού ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος.

Γιατί εμφανίζονται όμως κάποιοι Τούρκοι πολιτικοί να επιδιώκουν κάτι που μόνο να χάσει έχει η χώρα; Σίγουρα υπάρχουν πιέσεις από τον ισχυρό μουσουλμανικό παράγοντα. Σίγουρα ο λαϊκισμός έχει και εκεί πέραση. Αλλά η λογική και το συμφέρον της χώρας θα πρέπει τελικά να επικρατήσουν. Ο Ερντογάν πέρα από μουσουλμάνος έχει δείξει ότι είναι και ορθολογιστής.

Και δεν θα πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για έναν ακόμη πολιτικό ελιγμό για εσωτερική κατανάλωση... Υπάρχουν βέβαια και εποχές, που έστω και προσωρινά, επιρατεί το παράλογο. Αλλά αυτή τουλάχιστον η εποχή δεν είναι τέτοια... 

Takis Ant για το afirimeno.com
______________
σχετικό στο "Αφηρημένο": http://www.afirimeno.com/2012/08/istanbul-1-ayasofya.html

1 σχόλιο:

  1. O Έλληνας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος, τόνισε:
    «Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη, συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες, για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας».
    πηγή: www.ethnos.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή