10 Απριλίου 2014

Ο Γερμανικός τύπος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Σειρά σχολίων και ρεπορτάζ για το θέμα της έκδοσης του ελληνικού ομόλογου φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός τύπος. Η συντριπτική πλειονότητα των σχολιαστών, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αντιμετωπίζει μάλλον θετικά και αισιόδοξα την έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές μετά από τέσσερα χρόνια. Δεν λείπουν όμως και οι πιο συγκρατημένες έως αρκετά επιφυλακτικές φωνές:

«Οι επενδυτές κατακλύζουν την Ελλάδα με λεφτά» γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφερόμενο στην επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς τελικά διατέθηκαν 5ετη ομόλογα συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95%.

«Η θαυματουργή ανάρρωση της Αθήνας», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Die Welt, που τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να απαλλαγεί από το στίγμα της χρεοκοπημένης χώρας. Ο σχολιαστής εκτιμά ότι η επιστροφή στις χρηματαγορές είναι ένα εντυπωσιακό νέο, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει ποτέ μέσα σε μόλις δυο χρόνια μετά από μια επαπειλούμενη χρεοκοπία να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών.

Η Bild διερωτάται εάν έχουμε ένα οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα.

«Η επιστροφή των Ελλήνων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει ότι «για πρώτη φορά από το 2010 η Αθήνα μαζεύει και πάλι χρήματα από τις κεφαλαιαγορές. Η τρόικα, όμως, δεν είναι ικανοποιημένη». Η εφημερίδα διερωτάται εάν είναι όλα καλά μετά από αυτή την απόφαση και απαντά: «Δυστυχώς όχι. Την ώρα που οι Έλληνες με πολλά ταρατατζούμ γιορτάζουν την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα ζητά βελτιώσεις στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων…».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, σημειώνει: «Η νέα διάθεση για την Ελλάδα. Παρά τις απεργίες και τις διαρκείς διαδηλώσεις, τα ομόλογα των δισεκατομμυρίων έχουν ζήτηση». Και στις εσωτερικές της σελίδες, σε ένα άλλο ολοσέλιδο άρθρο, σημειώνει: «Για την Ελλάδα το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα χαρακτήρισαν την έκδοση ομολόγων ένα συμβολικό βήμα, διότι η Αθήνα θέλει να απαλλαγεί από την τρόικα».

«Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ZEIT, η οποία σημειώνει: «Πριν από ένα-δυο χρόνια κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν ήθελε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για περισσότερους από έξι μήνες. Η χώρα βρισκόταν λίγο πριν από τη χρεοκοπία. Τώρα οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα ομόλογα. Λειτούργησε η μεταρρυθμιστική πολιτική που πάνω από όλους η Άνγκελα Μέρκελ επέβαλε; Αυτό ακριβώς θα ισχυριστεί η καγκελάριος την Παρασκευή στην Αθήνα: κοιτάξτε εδώ αγαπητοί Έλληνες, ήταν πολύ δύσκολο για εσάς, αλλά τώρα θα προχωρήσετε. Η Μέρκελ θέλει ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα...».

Η εβδομαδιαία Die Zeit επισημαίνει ότι με την έκδοση 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα θέλει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παράλληλα όμως και να αποπροσανατολίσει από την πραγματική κατάσταση της χώρας.

«Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Westdeutsche Zeitung, η οποία, όμως, επισημαίνει: «Οι επενδυτές θα έπρεπε να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανάληψη μιας κοινής ευθύνης παρά για τις προοπτικές ανάπτυξης και τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία είναι όπως πριν – παρά τις ελαφρά βελτιωμένες προοπτικές – σε μια καταστροφική κατάσταση. Τα χρόνια της κρίσης έφεραν την Ελλάδα στο επίπεδο μιας αναπτυσσόμενης χώρας και σε αυτή την κατάσταση τα επόμενα χρόνια πολύ λίγα πράγματα θα αλλάξουν σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Ένας ειδικός επισημαίνει: «Η δημοπρασία των ομολόγων δεν σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή».

Τέλος, επιφυλακτική και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει αλλά και μείωση των επιτοκίων, προσφέρει σε ιδιώτες επενδυτές απόδοση ύψους 5 %. Προφανώς, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει πολλά λεφτά για την πολιτική των συμβόλων.

______________
Πηγή: http://www.dw.de 10.04.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου