10 Απριλίου 2014

Επιτυχής η έξοδος στις αγορές.

Προσφορές άνω των 20 δισ. για το 5ετές - Στο 4,95% το επιτόκιο

(upd2) Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή. Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».


Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ότι αφορά το είδος των επενδυτών, τα 3 δισ. ευρώ μοιράστηκαν ως εξής:
- 1,47 δις ευρώ σε διαχειριστές κεφαλαίων
- 990 εκατ. ευρώ σε hedge funds
- 420 εκατ. ευρώ σε τράπεζες
- 120 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την γεωγραφική κατανομή των επενδυτών, αυτή έχει ως εξής:
- 1,41 δισ. ευρώ σε επενδυτές με βάση την Αγγλία
- 930 εκατ. ευρώ σε επενδυτές από την υπόλοιπη Ευρώπη
- 450 εκατ. ευρώ σε επενδυτές άλλων χωρών (κυρίως από τις ΗΠΑ)
- 210 εκατ. ευρώ σε εγχώριους επενδυτές.

Λίγες ώρες νωρίτερα γράφαμε: 

Προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για το πενταετές ελληνικό ομόλογο, στην πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου στην οποία προχωρά η χώρα μετά από τέσσερα χρόνια.Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, το βιβλίο προσφορών έκλεισε πριν από λίγο και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,95%, έναντι 5,25% περίπου που ανέμενε χθες η κυβέρνηση. Ειδικότερα το κουπόνι να είναι στο 4,75 και η απόδοση διαμορφώνεται στο 4,95%, κάτω από ψυχολογικό όριο του 5%.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Στον απόηχο της απόπειρας δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης από ιδιώτες πιστωτές, η οποία στέφεται με επιτυχία, όπως όλα δείχνουν, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει μεγάλη πτώση σήμερα. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,83%, από 5,98% χθες, ενώ το spread ανέρχεται στις 439 μονάδες βάσης, από 458 μονάδες χτες. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,95%.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με πενταετή ομόλογα ήταν στις 2 Μαρτίου 2010, όταν κατέβαλε επιτόκιο 6,10%. Επίσης η τελευταία «επαφή» της Ελλάδας με τις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο, όταν ζήτησε 1 δισ. και πήρε μόνο 390 εκατ. ευρώ», κάτι που θεωρήθηκε ως παταγώδης αποτυχία.

Τη σημερινή επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με 5ετές ομόλογο, οι οικονομικοί αναλυτές, κρίνοντας κυρίως από το ύψος του επιτοκίου το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,95%, τη χαρακτηρίζουν γενικά ως θετική εξέλιξη.

______________
Πηγές: naftemporiki.gr, tovima.gr και kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου