11 Απριλίου 2014

"Οι Αυστριακοί δεν είναι πιο χαζοί από τους Γερμανούς" (Μέρος 4)

Υψηλή ποιότητα ζωής, η χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη: Οι Αυστριακοί περνάνε καλά. Παρόλα αυτά η ακροδεξιά FPÖ έγινε τρίτο κόμμα. Ο Dirk Stermann, Γερμανός παρουσιαστής και από το 1987 Βιενέζος, εξηγεί στη συνέντευξη γιατί τόσοι πολλοί Αυστριακοί χαρακτηρίζουν τη ζωή τους "χάλια" και βλέπουν τόσα πολλά αρνητικά στη ζωή τους.
Από αυτή την εντύπωση κερδίζει και ο νέος στην πολιτική Frank Stronach (1).

Ο μπερδεμένος δισεκατομμυριούχος κατάφερε να αποσπάσει ορισμένες ψήφους από τους εξίσου μπερδεμένους ψηφοφόρους διαμαρτυρίας. Αλλά στο μεταξύ έχει κάνει τόσες εμφανίσεις, που είναι σαφές πως ο Stronach είναι ένας γερασμένος άνδρας, που ίσως μάλιστα αρχίζει να υποφέρει από άνοια. Για αυτό πηγαίνουν δυστυχώς μερικοί τώρα πάλι πίσω στην FPÖ και την κάνουν δυνατή.

Τελευταία τα κατάφεραν οι αυστριακοί πράσινοι να μπουν σε τέσσερα κρατίδια στην κυβέρνηση. Γιατί ήρθε η άνοδός τους τόσο αργά σε σχέση με τους γερμανικούς πράσινους;

Οι αυστριακοί πράσινοι λειτουργούσαν μέχρι πρότινος όπως οι γερμανικοί πράσινοι πριν τον Joschka Fischer - ανίκανοι για να κυβερνήσουν. Στη Βιέννη τσαντίζονται μερικοί οδηγοί, επειδή οι ποδηλάτες έχουν μερικά επιπλέον δικαιώματα, αλλά οι περισσότεροι το έχουν αντιληφθεί: Ο κόσμος δε θα καταστραφεί αν οι πράσινοι συγκυβερνούν.

Κύριε Stermann, ζείτε ήδη εδώ και δεκαετίες στη Βιέννη. Έχετε σκεφτεί ποτέ να γίνετε Αυστριακός;

Για την ακρίβεια ποτέ. Το βρίσκω ήδη αρκετά κουτό [αστειευόμενος] να είμαι Γερμανός. Οι εθνικότητες καθεαυτές είναι αρκετά περίεργες. Για αυτό δε θα καταβάλω προσπάθεια για μία νέα. Πριν την επέκταση της ΕΕ ανατολικά ήταν εκνευριστικό, γιατί έπρεπε ανά τακτά διαστήματα να πηγαίνω στην αστυνομία ξένων. Τώρα μου είναι αδιάφορο.

Δε σας εκνευρίζει σιγά-σιγά το πολύ "χάλια" στην Αυστρία;

Πολιτικά η Αυστρία απλά υστερεί σε σχέση με την ποιότητα ζωής.Αλλά μου αρέσει να ζω σε αυτή την barock χώρα που αρέσκεται στο ποτό. Είναι έτσι κι αλλιώς συνίσταται για τον Γερμανό να μη ζει στη Γερμανία. Από απόσταση βρίσκω την πατρίδα μου πολύ καλύτερη, από ότι όταν είμαι μέσα.


(1) Ένας από τους πλουσιότερους Αυστριακούς (αυτοκινητοβιομηχανία και μηχανήματα), ο οποίος συμμετείχε ως αρχηγός κόμματος σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, δεξιών πεποιθήσεων, στις πρόσφατες Αυστριακές εκλογές.


Διαβάστε τη συνέντευξη δίπλα στο γερμανικό πρωτότυπο κείμενο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου