1 Απριλίου 2014

Πρωταπριλιά και ψέματα

Την 1η του Απρίλη, συνηθίζεται, εθιμικά, να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα.
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες:

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, επεκτάθηκε και σε άλλους και με το πέρασμα του χρόνου 
έγινε έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.

Πηγή: http://el.wikipedia.org 

Αφιέρωμα του ΒΗΜΑ FM 99,5 για την Πρωταπριλιά
Ψέματα εδώ, ψέματα εκεί, στην καθημερινότητα και στη ζωή. Τα ψέματα δεν ωφελούν και έχουν κοντά ποδάρια, όπως λέει και ο λαός. Ψεύτες και ψέματα συναντάμε παντού στη ζωή μας και σε όλες τις εκφάνσεις της. Μια από αυτές είναι και η πολιτική, όπου οι πολιτικοί με τόσες υποσχέσεις και εξαγγελίες πολλές φορές δυστυχώς ξεφεύγουν και θα κάνουν το λάθος, όπου θα πουν το ψέμα. Λόγω της Πρωταπριλιάς ο ΒΗΜΑ FM99,5 έφτιαξε ένα τρέιλερ με δηλώσεις - ψέματα διάφορων πολιτικών. Καλή Πρωταπριλιά και... προσοχή στα ψέματα!
Ακούστε το στο:
http://www.tanea.gr/videos/tanea360/video/?vidid=369954
ή στο:
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231307846

Σχετικό:
«Ηλιος» το νέο κόμμα του Γιώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου