7 Απριλίου 2014

Το μυθιστόρημα «Δρ. Ζιβάγκο» όπλο της CIA στον Ψυχρό Πόλεμο

από "Το Βήμα"

Ηταν κοινό μυστικό αλλά τώρα αποκαλύπτεται με στοιχειά. Οτι το γνωστό μυθιστόρημα «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Μπορις Παστερνακ -το οποίο είχε απαγορευθεί στη Σοβιετική Ένωση- τυπώθηκε και διανεμήθηκε σε όλο τον δυτικό κόσμο από την CIA, η οποία το έκρινε και το χρησιμοποίησε ως «ένα ακόμη όπλο»στην υπονόμευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Έγγραφα της CIA τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν τελευταία και δημοσιεύθηκαν στην «Washington Post» την Κυριακή δίνουν το ιστορικό μιας«επιχείρησης στο μέτωπο της πνευματικής και πολιτικής μάχης» της Αμερικής εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

 
Ένα «σημείωμα» του 1958 αναφέρει: «Το βιβλίο αυτό έχει πολύ μεγάλη προπαγανδιστική αξία όχι μόνο για το ουσιαστικό μήνυμα του και για την δραστηριοποίηση της σκέψης που δημιουργεί, αλλά και για τις συνθήκες έκδοσης του. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τους σοβιετικούς πολίτες να απορησουν--τι συμβαίνει με την κυβέρνηση τους. Ένα θαυμάσιο λογοτεχνικό έργο ενός ανθρώπου ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος ρώσος εν ζωή συγγραφέας δεν είναι δυνατό να βρεθεί στην ίδια του τη χώρα, στην ίδια του τη γλώσσα για να το διαβάσει ο λαός του».

Η CΙΑ, η οποία έλαβε το κείμενο σε φιλμ τον Ιανουάριο του 1958, ανέλαβε την έκδοση του στην Ολλανδία και την διανομή του βιβλίου σε δεκάδες γλώσσες σχεδόν σε όλο τον κόσμο. «Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να φανεί με κανένα τρόπο», τονίζει ένα άλλο έγγραφο.

Λίγο μετά την έκδοση του στα ιταλικά ένα άλλο «σημείωμα» της CIA δίνει οδηγίες στα στελέχη της Υπηρεσίας ότι ο «Δρ. Ζιβάγκο» πρέπει «να τυπωθεί σε όσο το δυνατόν μεγάλο αριθμό σε ξένες γλώσσες, να διανεμηθεί στον μέγιστο αριθμό χωρών του ελεύθερου κόσμου και να προκαλέσει ευμενές ενδιαφέρον και σχόλια ώστε να τιμηθεί, όπως λ.χ. με βραβείο Νόμπελ».

Πριν περάσει χρόνος το βραβείο Νόμπελ απονέμεται στον Μπορις Παστερνακ.

Το βιβλίο απαγορεύθηκε στην Σοβιετική Ένωση με την δικαιολογία ότι υποτιμούσε τον ρόλο και την ουσία της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, απαγόρευσε στον Μπορις Παστερνακ να μεταβεί στη Στοκχόλμη για την απονομή του βραβείου Νόμπελ και η Σοβιετική Ένωση Συγγραφέων κατονόμασε την CIA ως εκδότη του έργου. 


Από την ομώνυμη ταινία, με τον Ομάρ Σαρίφ στο ρόλο του Δρ. Ζιβάγκο.  

_______________
Πηγή: tovima.gr 07.04.2014
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=584640


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Με αφορμή τη χρήση του μυθιστορήματος "Δρ Ζιβάγκο" από τη CIA ως όπλο στον ψυχρό πόλεμο, ο Δήμος μου έστειλε (με e-mail) το παρακάτω σχόλιο:
    "Τελικά το ανθρώπινο μυαλό δεν έχει όρια. Μήπως και αυτά που ζούμε σήμερα και εμείς στο βάθος κρύβουν .... που θα μάθουμε αργότερα; Είναι πλέον γνωστό ότι αυτό που κάνουμε καλά σαν λαός είναι να τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλο, να τσακωνόμαστε και οι άλλοι να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι.
    Κατά πόσο έχουν χρόνο να ασχολούνται και μαζί μας; Αυτοί ασχολούνται παντού, αρκεί να έχουν συμφέροντα. Και έχουν, και πολλά μάλιστα. Κατά συνέπεια ασχολούνται. Και θα ασχολούνται μέχρι να καταφέρουν να γίνει το δικό τους. Μπορούμε να παντρέψουμε το δικό τους με το δικό μας; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή