7 Μαΐου 2014

Η επανένωση της Γερμανίας κόστισε 2 τρισεκατομμύρια ευρώ

Στα 2 τρισ. ευρώ αποτιμάται το κόστος επανένωσης της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου ερευνών SED-Straat που διενεργήθηκε για τη γερμανική έκδοση Die Welt με αφορμή την 25η επέτειο από την πτώση (στις 9 Νοεμβρίου 1989) του Τείχους του Βερολίνου.

Στο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνεται πως το ποσό των 2 τρισ. ευρώ αφορά το άθροισμα των κονδυλίων που χορηγήθηκαν στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το 60% με 65% του ποσού αντανακλά τη διαφορά μεταξύ των κοινωνικών επιδομάτων που έλαβαν Ανατολικογερμανοί και των φόρων που πλήρωσαν.

Αναλυτικότερα, οι πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έλαβαν σχεδόν 1,3 τρισ. ευρώ περισσότερα συγκριτικά με τα εισοδήματα που θα τους αναλογούσαν εάν αποτελούσαν ανεξάρτητο κράτος. Περίπου 560 δισ. ευρώ επιπλέον δόθηκαν σε τοπικούς φορείς κοινοτήτων και κρατιδίων.

Παρά τα χρήματα που διατέθηκαν και επενδύθηκαν στην επανένωση της Γερμανίας, διαπιστώνονται ακόμη και σήμερα διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις των δύο τμημάτων της χώρας. Το δυτικό τμήμα της ισχυρότερης οικονομικά Γερμανίας απολαμβάνει μεγαλύτερη ευρωστία από το ανατολικό. Παράλληλα, η ανεργία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα στο ανατολικό τμήμα.

Επίσης εκτιμάται ότι τo δημογραφικό πρόβλημα (εσωτερική μετανάστευση από ανατολή προς δύση) έχει συμβάλει στην διεύρυνση του χάσματος. Αισιόδοξο είναι, εν τούτοις, το γεγονός ότι η τάση της εσωτερικής μετανάστευσης έχει αρχίσει να περιορίζεται.

Πηγή: από άρθρο στην kathimerini.gr 07.05.2014
http://www.kathimerini.gr/765911/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-epanenwsh-ths-germanias-kostise-2-trisekatommyria-eyrw






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου