2 Μαΐου 2014

Ο Τσίπρας, ο Σαμαράς και το debate

Αφηρημένες ...Απόψεις

Δυο πολιτικοί αρχηγοί, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας, που αρέσκονται στο διάλογο άνευ αντιπάλου και προτιμούν τον άνευ ουσίας μονόλογο, συζητούν (δια εκπροσώπων τους) την περίπτωση διεξαγωγής μεταξύ τους ενός (ή και περισσοτέρων) debate. Στόχος τους; η απόρριψη της πρότασης και η αποκόμιση κάποιων ακόμη εντυπώσεων στον προεκλογικό τους αγώνα. Δυστυχώς για αυτούς, υπάρχουν και οι αρνητικές εντυπώσεις, οι κατηγορίες που εκτοξεύει η μια πλευρά εναντίον της άλλης, που τυχαίνει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και αυτές θα μείνουν.

Αλλά ας δούμε τα γεγονότα*:


Πρόταση για τη διεξαγωγή ντιμπέϊτ μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα υπέβαλλε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διεξαχθούν δύο συζητήσεις: η πρώτη να αφορά τις οικονομικές εξελίξεις που άπτονται του νέου μεσοπρόθεσμου και του νέου μνημονίου και η δεύτερη τα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, κ. Ασημακοπούλου,
τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν καταδέχθηκε να πάει σε καμία από τις τηλεμαχίες που έγιναν ήδη στην Ευρώπη, ξαφνικά θυμήθηκε να ζητήσει “ελληνικό debate” ανάμεσα στον ίδιο και στον Πρωθυπουργό, για θέματα άσχετα με τις Ευρωεκλογές». «Αυτά όλα, βέβαια, τα θυμήθηκε ξαφνικά, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες της η διακομματική Επιτροπή, όπου το κόμμα του δεν έθεσε ποτέ ως τώρα τέτοιο ζήτημα», υποστηρίζει ακόμη και προσθέτει:
«Ίσως γιατί νιώθει την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε για την απουσία του στα ευρωπαϊκά debate. Ίσως γιατί βλέπει ότι τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα σχεδίαζε για το κόμμα του, και γυρίζει εσπευσμένα στην Ελλάδα να σώσει ό,τι μπορεί. Ενώ μέχρι χθες έλεγε ότι “δεν προλαβαίνει” να πάει στα ευρωπαϊκά debate, επειδή πρέπει να περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη!». «Δεν παίρνουμε στα σοβαρά αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Κι ανυπομονούμε να τον δούμε να συζητά με τους ανθυποψηφίους του στην Ευρώπη. Απαντήσεις, ασφαλώς, για όσα λέει θα πάρει και μέσα στην Ελλάδα. Αλλά με το διχαστικό ύφος που έχει επιλέξει, θα είναι καταδικασμένος σε μονόλογους μέσα στην Ελλάδα και σε πλήρη αφωνία στην υπόλοιπη Ευρώπη», καταλήγει η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

Και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ**:
«Ο πανικός του πρωθυπουργού είναι έκδηλος. Φοβάται το διάλογο όπως ο διάολος το λιβάνι, γι' αυτό και παραμένει άφαντος από τη βουλή και αρνείται να συμμετάσχει σε debate με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έκανε και στις εκλογές του 2012», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

Δυστυχώς, όσον αφορά τις κατηγορίες του ενός εναντίον του άλλου, φαίνεται να έχουν δίκιο και οι δυο πλευρές! Είναι εμφανές ότι τον ουσιαστικό διάλογο τον αποφεύγουν. Ο μονόλογος είναι πιο εύκολος και τον προτιμούν, και αυτό συνήθως όχι για να εκθέσουν τις θέσεις των κομμάτων τους και τις τυχόν προσωπικές τους απόψεις, αλλά για να εντυπωσιάσουν τον αφελή ψηφοφόρο. Θεωρούν ότι όλα για αυτούς είναι εύκολα και δυνατά στο μονόλογο. Όχι όμως και το να πείσουν τους πολίτες ότι αυτοί είναι τα ικανά εκείνα πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να δώσουν λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα της χώρας...

______________
Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων:

* από την "Καθημερινή" και
** από την "Αυγή"






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου