5 Ιανουαρίου 2015

Κατά 5,63% χαμηλότερα το Χρηματιστήριο σήμερα

Με το "βλέμμα" στραμμένο στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται στις 25 Ιανουαρίου, τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να μονοπωλούν ξανά και σήμερα τα ξένα μέσα ενημέρωσης και την αβεβαιότητα στο ζενίθ, ήταν επόμενο οι περισσότεροι τίτλοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΧΑ) να δεχθούν σοβαρές πιέσεις.

Der Spiegel: Αντιμετωπίσιμη για τη Γερμανία μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ , «αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Κατόπιν όλων αυτών ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έχασε σήμερα Δευτέρα και τις 800 μονάδες, κλείνοντας 5,63% χαμηλότερα, στις 789,20 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό της ημέρας, αλλά και το νέο χαμηλό κλείσιμο των τελευταίων 26 μηνών. Ο τζίρος ανήλθε στα 62,7 εκατ. από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μεγάλες ήταν επίσης οι πιέσεις και στα Ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα υψηλά, με την απόδοση του 10ετους να φθάνει στο 9,54%, του 5ετους στο 10,54% και του 3ετους στο 12,68%.

Στην αγορά μετοχών, σε κλαδικό επίπεδο οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο, με τον υποκείμενο δείκτη να χάνει κοντά στο 8% ενδοσυνεδριακά. Η μετοχή της ΕΤΕ ηγήθηκε των απωλειών κλείνοντας 7,43% χαμηλότερα, η ΕΥΡΩΒ στο -6,91%, η ΑΛΦΑ απώλεσε 5,7% και η ΠΕΙΡ στο -5,24%. Ακόμη, από τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές, η ΕΥΔΑΠ υποχώρησε κατά 9,81%, η ΔΕΗ στο -8,65%, ενώ με απώλειες άνω του 7% τερμάτισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

Καθώς απομένουν αρκετές συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, κύκλοι της αγοράς προβλέπουν ότι οι πιέσεις θα ενταθούν.

Πηγές: Στοιχεία από www.capital.gr και www.euro2day.gr






yle="text-align: center;">






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου