6 Ιανουαρίου 2015

Γερμανικά γιατροσόφια για το κρυολόγημα

από τη Deutsche Welle

Ντυμένοι στα ζεστά
Τα ζεστά κασκόλ και τα πολύχρωμα φουλάρια είναι στη μόδα. Επιπλέον όμως προστατεύουν το χειμώνα από τα κρυολογήματα.

Κρατώντας ζεστή την περιοχή του λαιμού, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου αλλά και της αμυγδαλίτιδας. Μάλιστα συστήνεται να τα φοράει κανείς ακόμη και μέσα στο σπίτι, όταν εμφανιστούν οι πρώτες ενοχλήσεις στο λαιμό.

Ο μύθος του ψυχρού ρεύματος
Πολλοί Γερμανοί πιστεύουν πως το κρύο ρεύμα που χτυπά το λαιμό μπορεί να προκαλέσει από ψύξη μέχρι ημικρανίες και γρίπη. Ωστόσο ο γερμανός ιολόγος Όρτβιν Άνταμς θεωρεί ότι «πρόκειται για μια ανοησία», αφού δεν υπάρχουν επαρκείς ιατρικές ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο ψυχρός αέρας καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στο κρυολόγημα.

Ζεστή μπύρα 
Μπορεί μια ζεστή μπύρα να νικήσει το κρυολόγημα; Οι γερμανίδες γιαγιάδες... λένε «ναι». Η ζεστή μπύρα έχει αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στη χουμουλόνη, χημική ένωση που προέρχεται από τον λυκίσκο. Σε αυτό συνηγορεί και μια επιστημονική έρευνα του ιαπωνικού Πανεπιστημίου του Σαπόρο. Στην πραγματικότητα ωστόσο χρειάζονται πάνω από 20 λίτρα μπύρας προκειμένου αυτή να έχει αντιϊκή δράση. 

Κομπρέσες στα πόδια
Ζεστές κομπρέσες με χλιαρό νερό στα πόδια για μισή περίπου ώρα είναι ένα γνωστό γερμανικό γιατροσόφι που βοηθά στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Κι αυτό διότι κατ´ αυτόν τον τρόπο ο πυρετός μπορεί να πέσει γρηγορότερα από ό,τι με τις κομπρέσες στο μέτωπο. Τη «μέθοδο» αυτή συστήνουν ανεπιφύλακτα πολλοί γερμανοί γιατροί.

Θεραπευτικό χαμομήλι
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος αλλά ακόμη και μυικοί πόνοι εξαφανίζονται όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με εκχυλίσματα χαμομηλιού. Το χαμομήλι έχει την ιδιότητα να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο φλεγμονών, αναστέλλοντας τη δράση επιβλαβών παθογόνων ενζύμων και μειώνοντας το βήχα και τη ρινική συμφόρηση. Αρκούν 20 λεπτά στη μπανιέρα για ένα ζεστό αφρόλουτρο ώστε να τονωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Η σάουνα δεν βοηθάει...
Πολλοί πιστεύουν ότι οι ιοί που προκαλούν αδιαθεσία μπορούν να καταπολεμηθούν με ένα μπάνιο ή σάουνα σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Εντούτοις ο γερμανός γιατρός Άνταμς εκτιμά ότι η τεχνητή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι αναποτελεσματική, αφού δεν καταφέρνει να νικήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. 

Γάλα με μέλι
Τι αποφαίνεται η επιστήμη για το κλασικό γερμανικό ρόφημα κατά του κρυολογήματος, το γάλα με μέλι; Εδώ τα επιστημονικά πορίσματα είναι θετικά. Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες του 2007 και 2012, μία μέτρια κουταλιά μελιού στο γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει αισθητά τον παιδικό βήχα και μάλιστα πολύ πιο αποτελεσματικά από φαρμακευτικές καραμέλες με μέλι που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Ζωμός κρεμμυδιού κατά των ιώσεων;
Σύμφωνα με ένα παλιό γερμανικό γιατροσόφι ο ζεστός ζωμός κρεμμυδιού αυξάνει την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε ιούς που μεταφέρονται μέσω του αέρα. Το ιδιαίτερο αυτό ρόφημα βοηθά στην ενυδάτωση του ταλαιπωρημένου οργανισμού, ωστόσο δεν υπάρχουν περαιτέρω επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι πράγματι πιο ευεργετικό από τα βότανα του βουνού.

Φύλο και αντοχή στον πόνο
Ποιοι υποφέρουν περισσότερο από τους πόνους του κρυολογήματος; Πολλοί λένε ότι οι άνδρες όταν αρρωσταίνουν κλαίνε σα μικρά παιδιά. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του Στάνφορντ σε περίπου 160.000 περιστατικά που καταγράφηκαν σε νοσοκομεία και αφορούσαν 250 ασθένειες, οι γυναίκες είναι αυτές που δήλωσαν -τουλάχιστον σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία- ότι υποφέρουν περισσότερο από τον πόνο.

Κείμενο: Κόνορ Ντίλον  

Πηγή: Deutsche Welle


yle="text-align: center;">


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου