11 Ιουλίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 11.7.2015

(upd) Ο πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στους Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι αύριο, έχοντας την ισχυρή, ευρεία στήριξη που του δίνουν οι 251 ψήφοι που έλαβε στην Βουλή το αίτημα του για συνέχιση και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Όμως σοβαρές ήταν οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος αφού συνολικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν.
Εξ αυτών οι 2 ψήφισαν "όχι", 8 "παρών" και 7 ήταν απόντες από την ψηφοφορία. Ηχηρές διαφοροποιήσεις ήταν αυτές της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και των υπουργών Π.Λαφαζάνη και Δ. Στρατουλη, που ψήφισαν "παρών". 
kathimerini.gr  

Σε κλίμα δυσπιστίας πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. Οπως δήλωσαν στην πλειοψηφία τους οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση. 
kathimerini.gr  

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μην κρίνει επαρκείς τις προτάσεις της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ). Το Βερολίνο φέρεται να προκρίνει τις εξής λύσεις: είτε σαφή βελτίωση των μεταρρυθμίσεων, είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με επιπλέον στήριξη από την ΕΕ. Το Μαξίμου Διαψεύδει τα περί πρότασης Σόιμπλε για Grexit.

Σε γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού που μοιράστηκε στις 5.00 τα ξημερώματα αναφέρεται ότι: «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους». 
tovima.gr

Στήριξη με επιφυλάξεις έδωσαν στην κυβέρνηση 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση. Με δήλωσή τους τονίζουν, ότι «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας». 
tovima.gr 

Η πλέον λακωνική (με 56 λέξεις) ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη: «Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισθαι να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα».  
tovima.gr 

Η επιλογή της κυρίας Κωνσταντοπούλου, να ψηφίσει "παρών", εγείρει θέμα παραίτησής της από το αξίωμα της Προέδρου της Βουλής. Το ίδιο ισχύει και για όσους υπουργούς (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατουλης) διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή.

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σήμερα. «Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)».

kathimerini.gr 

Στο ποσό των 80 - 85 δισ. ευρώ ανεβάζουν το ύψος του νέου δανείου που πρέπει να πάρει η Ελλάδα ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, αλλά και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Στην εκτίμηση αυτή, που δυσχεραίνει την εξασφάλιση της συναίνεσης όλων των κρατών-μελών επί της ελληνικής πρότασης στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, κατέληξαν οι θεσμοί, οι οποίοι πάντως θα εισηγηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στους υπουργούς της Ευρωζώνης ότι η πρόταση αποτελεί τη βάση ώστε να διορθωθούν οι ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί. 
kathimerini.gr 

Mέτρηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά»: Στην ερώτηση "Τι θα θέλατε; Να βρεθεί συμβιβασμός ή να μείνει ανυποχώρητος ο πρωθυπουργός;" το συντριπτικό 75% επιθυμεί συμβιβασμό σε αντίθεση με το 21% που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει πίσω. Αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές, το 38,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 19,1% Νέα Δημοκρατία, το 5,3% Ποτάμι, το 4,3% Χρυσή Αυγή, το 4,2% ΠΑΣΟΚ και το 3,8% ΚΚΕ. Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται με 2,7%. 
avgi.gr 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου