11 Ιουλίου 2015

FAZ: Προσωρινή 5ετή έξοδο από το ευρώ προτείνει ο Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μην κρίνει επαρκείς τις προτάσεις της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ). Το Βερολίνο φέρεται να προκρίνει τις εξής λύσεις: είτε σαφή βελτίωση των μεταρρυθμίσεων, είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με επιπλέον στήριξη από την ΕΕ.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η FAZ, σημειώνεται: «Αυτές οι προτάσεις αγνοούν σημαντικές κεντρικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να έρθει η οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Το ομοσπονδιακό
υπουργείο, σύμφωνα με τη FAZ, προτείνει δύο διαφορετικούς δρόμους για την Ελλάδα: 
  • Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Αθήνα θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
  • Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα βγει προσωρινά από την ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αλλά θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και θα λάβει τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια. 

Πάντως πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον Σόιμπλε, στο Eurogroup, θέμα Grexit.

Όμως, ο ανταποκριτής της Γερμανικής τηλεόρασης ZDF στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει με ανάρτησή του ότι το σχέδιο Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit δεν τέθηκε στο Eurogroup, αλλά όπως σημειώνει το σχετικό έγγραφο που επικαλέστηκε η εφημερίδα FAZ «υπάρχει και κυκλοφορεί». 

Πηγές: www.tovima.gr και www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Στη δημοσιότητα δόθηκε, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που συντάχθηκε στις 10 Ιουλίου, και προβλέπει πενταετές Grexit για τη χώρα μας. Λεπτομέρειες στο: http://www.kathimerini.gr/823308/article/epikairothta/politikh/sth-dhmosiothta-to-eggrafo-soimple-gia-grexit

    ΑπάντησηΔιαγραφή