2 Δεκεμβρίου 2015

Χανς-Βέρνερ Ζιν: η ΕΕ να υλοποιήσει βασικά στοιχεία της πολιτικής ένωσης

"Ηρθε η ώρα να αλλάξει η ΕΕ τη στάσης της όσον αφορά την ενοποίηση. Αντί να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για μια ανισόρροπη δημοσιονομική ενοποίηση, θα πρέπει να εργαστεί για την υλοποίηση βασικών στοιχείων της πολιτικής ένωσης, όπως η κοινή αστυνομική δύναμη, η κοινή νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου, η κοινή εξωτερική πολιτική και, πάνω απ' όλα, ο ενιαίος στρατός" τονίζει σε άρθρο του στο tovima.gr ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, με αφορμή τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ορισμένα αποσπάσματα από το σχετικό άρθρο: 

Παρ' όλο που η Ευρώπη σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική ένωση, παραμένει πολύ μακριά από την πολιτική ενοποίηση. Μισόν αιώνα μετά τη θεμελίωση μιας κοινής αγοράς και 15 χρόνια μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος, η Ευρώπη εξακολουθεί να μη διαθέτει μια ενιαία αστυνομική δύναμη και μια κοινή εξωτερική πολιτική. Περισσότερο, ίσως, προβληματικό είναι το γεγονός ότι αποτελεί έδρα 28 διαφορετικών στρατών, με 28 επικεφαλής, που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους μόνο μέσω του ΝΑΤΟ. 

Μερικοί ευρωπαίοι ηγέτες - συμπεριλαμβανομένων του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ - φαίνεται πως δεν ενοχλούνται από αυτή την πραγματικότητα. Υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ακόμη γρηγορότερα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, μέσω της εισαγωγής ενός κοινού συστήματος διασφάλισης των καταθέσεων και ενός ενιαίου συστήματος παροχής επιδομάτων ανεργίας, της κατάρτισης ενός ενιαίου προϋπολογισμού, της έκδοσης ευροομολόγων και του επιμερισμού των χρηματοπιστωτικών κινδύνων. Κάνουν λάθος. Στην πραγματικότητα, τα εν λόγω μέτρα θα επιδείνωναν τα προβλήματα στη δομή της ευρωζώνης... 

Καθώς η Ευρώπη αποπειράται να οικοδομήσει μια βιώσιμη, σταθερή και ευημερούσα ένωση, θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της σε επιτυχημένες ενώσεις όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ελβετία. Αμφότερες ξεκίνησαν ως αμυντικές στρατιωτικές οργανώσεις και μόνο στη συνέχεια μετατράπηκαν σε δημοσιονομικές ενώσεις. Χρειάστηκαν δεκαετίες - αν όχι αιώνες -, για να καταρτίσουν προϋπολογισμούς που τις επέτρεψαν να ασχολούνται με την αναδιανομή των εισοδημάτων. Και αμφότερες απαγορεύουν το είδος των χρηματοπιστωτικών ή νομισματικών διαδικασιών διάσωσης για μεμονωμένες πολιτείες ή καντόνια που ακολούθησε η ΕΕ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Ηρθε η ώρα να αλλάξει η ΕΕ τη στάσης της όσον αφορά την ενοποίηση. Αντί να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για μια ανισόρροπη δημοσιονομική ενοποίηση, θα πρέπει να εργαστεί για την υλοποίηση βασικών στοιχείων της πολιτικής ένωσης, όπως η κοινή αστυνομική δύναμη, η κοινή νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου, η κοινή εξωτερική πολιτική και, πάνω απ' όλα, ο ενιαίος στρατός. Αν τα πρόσφατα γεγονότα μας δίδαξαν κάτι, αυτό είναι ότι οι απειλές για την ΕΕ δεν προέρχονται από τον άνισο επιμερισμό των χρηματοπιστωτικών κινδύνων αλλά από την έλλειψη συντονισμού όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τα ζητήματα ασφαλείας. 

Πηγή: www.tovima.gr 02.12.2015
Ολόκληρο το άρθρο στο: Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να ενώσει την Ευρώπη; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου