7 Δεκεμβρίου 2015

Τι ήταν η περίφημη κλανιόλα;

Περίεργα αντικείμενα που χάθηκαν στο χρόνο.

Κλανιόλα: Ένα απλό όργανο απαγωγής των δύσοσμων αερίων που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός συνήθως μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών πχ οσπρίων. Η ιστορία του στην Ελλάδα αρχίζει (και τελειώνει) στα Επτάνησα του περασμένου αιώνα,

όπου εκεί το χρησιμοποιούσαν κυρίως οι τάξεις των ευγενών για να απαλλαγούν από τις δυσάρεστες αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λέγεται ότι εκεί εισήχθη από τους αριστοκράτες της Ευρώπης, κυρίως μέσω Ιταλίας («piritera») όπου χρησιμοποιόταν κατά κόρον.

Η ιδιόρρυθμη αυτή συσκευή με την απλούστατη λειτουργία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα χωνί συνδεδεμένο με ένα μακρύ λάστιχο, το οποίο χρησίμευε για να συλλέγει και να απομακρύνει από το κρεβάτι του αντρόγυνου τις ενοχλητικές οσμές της πορδής, που εγκλωβίζονταν κάτω από τα σκεπάσματα τη νύχτα.



Μια εκδοχή της επτανησιακής κλανιόλας συναντάμε και στην Κύπρο, με το ένδυμα (που έμοιαζε με σκελέα) να φοριέται από τον άντρα και να δένεται σφιχτά στη μέση και τους αστραγάλους για να φυλακίζει εντός του τα δύσοσμα αέρια, τα οποία έβρισκαν διέξοδο εκτός δωματίου μέσω ενός ελαστικού αγωγού.


Η κλανιόλα ήταν απαραίτητο οικιακό σκεύος στα σπιτικά της υψηλής κοινωνίας των Επτανήσων, σαφώς μάιστα καθορισμένη και στα προικοσύμφωνα της εποχής ως απαραίτητο αξεσουάρ του κρεβατιού για το νιόπαντρο ζευγάρι! 

Πηγή: Στοιχεία από το www.newsbeast.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου