14 Δεκεμβρίου 2015

Ρεκόρ καισαρικών τομών στην Ελλάδα

Ρεκόρ, και μάλιστα με διαφορά, καισαρικών τομών στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή, το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, ανάλογα με το μαιευτήριο –τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρονται κυρίως στα ιδιωτικά– αλλά και τον αριθμό των γεννήσεων που πραγματοποιεί «έκαστο». 

Είναι ενδεικτικό ότι στο δημόσιο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», με εξειδίκευση στη μαιευτική, πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι έξι στις δέκα γέννες (63,1%) γίνονται με καισαρική τομή. Και αυτό, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, με πρόσφατες μελέτες Αμερικανών ειδικών να το ανεβάζουν στο 20%. 

Το υψηλό ποσοστό καισαρικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φαινόμενο του Νότου». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ιταλία το ποσοστό των καισαρικών ανέρχεται στο 36% και στην Πορτογαλία στο 35%, ενώ στη γειτονική Τουρκία στο 50,4%. Στον αντίποδα είναι οι Ισλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία, όπου τα ποσοστά των καισαρικών κυμαίνονται από 15,2% έως 16,5%. Εξαίρεση σε αυτό το «μοτίβο» είναι το Ισραήλ με 15,4%. 

Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελληνίδων μητέρων υποβάλλεται σε καισαρική τομή, μάλιστα κατά πολύ συχνότερα σε σχέση με τις υποψήφιες μητέρες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη; Δυσκολία να γεννήσουν φυσιολογικά; Φοβία για τον τοκετό; Πιο «βολική» από άποψη χρόνου διαδικασία; Η παραδοσιακή πρακτική του «μία φορά καισαρική, πάντα καισαρική»; 

Για τη χώρα μας, η πρώτη αιτία για την οποία οι υποψήφιες μητέρες οδηγούνται στο χειρουργείο για καισαρική είναι η... έλλειψη «υπομονής». Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, Γιώργος Φαρμακίδης, ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος για καισαρική είναι η πρόκληση τοκετού. Ο γιατρός κρίνει ότι έχουν «περάσει» οι ημέρες, στις οποίες η γυναίκα θα έπρεπε να γεννήσει, οπότε την οδηγεί σε προκλητή έναρξη τοκετού, η οποία γίνεται σε ανώριμο τράχηλο και συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα. Ετσι ακολουθεί η καισαρική. «Σπανίως ακολουθούνται τα κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, σχετικά με το πότε ο τοκετός δεν προχωράει και πρέπει να γίνει καισαρική», εξηγεί ο κ. Φαρμακίδης. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα μελέτης στο «Ελενα Βενιζέλου», βάσει των οποίων τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έρχονται στον κόσμο μία εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με τα παιδιά από φυσιολογικό τοκετό (38,3 και 39,4 εβδομάδες κύησης αντίστοιχα).


Ενα μέρος των καισαρικών γίνεται για λόγους ευκολίας της εγκυμονούσας και του γιατρού. Αλλωστε και στην Ελλάδα έχει στηθεί γύρω από τον τοκετό μία πολύ επικερδής «βιομηχανία». Οι τιμές για το βασικό «πακέτο» με ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικό μαιευτήριο ξεκινούν από 1.500 ευρώ (τρίκλινο) και φτάνουν στις 12.500 ευρώ (σουίτα), χωρίς να υπολογίζεται η αμοιβή του γιατρού. Οταν πρόκειται για καισαρική οι τιμές είναι κατά περίπου 200 ευρώ υψηλότερες.

Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία, «ο μέσος χρόνος ενός κολπικού τοκετού με φυσική έναρξη είναι 18 ώρες. Ενας μελλοντικός πατέρας έξω από την αίθουσα τοκετού είναι ευχαριστημένος όταν έρθει γρήγορα το παιδί. Αντίθετα, γίνεται ανήσυχος όσο περιμένει. Σε περίπτωση δε που υπάρξουν και επιπλοκές τότε θα σε κατηγορήσει γιατί δεν έγινε καισαρική. Ομως αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί είναι ότι η καισαρική είναι ένα μεγάλο χειρουργείο με πολλές επιπλοκές», σημειώνει η κ. Νούσια. Και προσθέτει «στην Ελλάδα έχουν ιατρικοποιηθεί ο τοκετός και η εγκυμοσύνη, και έχει αφαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μαίες ο λόγος αλλά και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν, προετοιμάζοντας τη γυναίκα να βιώσει έναν ενεργό τοκετό».

Επιπλέον, υπάρχει η επικρατούσα –στη χώρα μας– άποψη ότι όταν έχει γίνει μία φορά καισαρική, τότε η γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει και στους επόμενους τοκετούς την ίδια ακριβώς πρακτική. Το σύνηθες «φόβητρο» είναι η πιθανότητα «ρήξης της μήτρας» με φυσιολογικό τοκετό μετά την καισαρική λόγω της ουλής που έχει προκληθεί. «Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα αυτής της επιπλοκής κυμαίνεται από 0,5% έως 0,7%», εξηγεί ο κ. Φαρμακίδης. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 13.12.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου