8 Φεβρουαρίου 2016

Βουτιά 7,87% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 8.2.2016

Κάτω και από τα χαμηλότερα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 464,23 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 7,87%, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Η πτώση ήταν πολλαπλάσια στον τραπεζικό κλάδο με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κλεισει στις 23,94 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση 24,26%.

Παράλληλα, άλμα πάνω από το 10% καταγράφει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 10,356%, ενώ αυτή του πενταετούς βρίσκεται στο 12,83%, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά τον κίνδυνο για μια χώρα που έχει βιώσει μια εθνική χρεοκοπία, έξι εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.

Και όλα αυτά, όπως αναφέρει το capital.gr, γιατί η αγορά βλέπει ότι όχι μόνο δεν κλείνει σιγά-σιγά η διαπραγμάτευση, αλλά η κυβέρνηση σκιαμαχεί με τις "κόκκινες γραμμές" της, ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται τις προτάσεις της και οι κοινωνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα. Στο πλαίσιο αυτό, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις ορίζουν πλέον κάθε επενδυτική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς καθημερινά η εικόνα φορτίζεται από καθυστερήσεις και παλινωδίες σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης.

Παράλληλα, το διεθνές περιβάλον δεν είναι το καλύτερο. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι αγορές διανύουν το δικό τους πτωτικό κανάλι, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν σήμερα το 2% ή και το 3%, οι δε ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στα χαμηλά των τελευταίων 16 μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα το euro2day.gr, ότι και στην Ευρώπη ο Τραπεζικός δείκτης, ο Stoxx Europe 600 Banks Index, καταγράφει (μέχρι την Παρασκευή 5/2) απώλειες για έξι συνεχόμενες εβδομάδες (-20% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, έναντι της πτώσης 11% που καταγράφει στο ίδιο διάστημα ο δείκτης Stoxx Europe 600), το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2008, όταν οι Τράπεζες κατέγραφαν πτώση για 10 συνεχόμενες εβδομάδες από τον Μάιο του έτους εκείνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στο ταμπλό του Χρηματιστήριο Αθηνών τώρα:

Η Eurobank έκλεισε στο -29,20%, η Εθνική στο -29,06%, την Πειραιώς στο -27,21% και την Alpha Bank στο -17,65%. Σχεδόν το ήμισυ των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες έχει σχεδόν εξαϋλωθεί. Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον υποχωρεί κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από 11,5 δισ. στις αρχές του νέου έτους, καθώς η Alpha Bank χάνει από τις αρχές του έτους 55,02%, η Εθνική 58,02%, η Πειραιώς 64,39% και η Eurobank 62,69%.

Απογοητευτική ήταν και η εικόνα για τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη ΔΕΗ να "τηρεί την τάση της να ακολουθεί τον τραπεζικό κλάδο", καθώς σήμερα σημείωσε απώλειες 12,50%, τις υψηλότερες από τις μη τραπεζικές μετοχές. Λάμδα, ΟΛΠ και Βιοχαλκο σημείωσαν απώλειες άνω του 9%, ενώ στο -8,40% έκλεισε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και στο -8,85% της Ελλάκτωρ.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σήμερα στα 97,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Στοιχεία από www.capital.gr και www.euro2day.gr






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. "Στα επίπεδα του 1989 επέστρεψε το χρηματιστήριο
    «Μαύρη» Δευτέρα η χθεσινή για το Χ.Α. με τον γενικό δείκτη να τερματίζει στις 464,23 μονάδες, μειωμένος κατά 7,87%".Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο διαμορφώνουν την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ οι τράπεζες ως «καθρέφτης» προεξοφλούν δυσάρεστα γεγονότα στην οικονομία. Η μη επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 470 μονάδες θα τον οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα, υπογράμμιζαν χθες με νόημα εκπρόσωποι της αγοράς... Πηγή: naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Πωλήσεις σε κατάσταση πανικού στο ελληνικό χρηματιστήριο» επιγράφει το Spiegel Online άρθρο με αφορμή τη βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών επισημαίνοντας: «Το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές επιβαρύνει και το χρηματιστήριο στην Αθήνα. Από τις αρχές του χρόνου ο χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 25%. Εκτός όμως από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις δανειστών και κυβέρνησης, μιας και το κουαρτέτο δεν δείχνει ικανοποιημένο από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Κυρίως σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια συμβιβαστική λύση». Πηγή dw.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή