6 Οκτωβρίου 2016

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων

Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσιάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (Συμβουλίου της Επικρατείας) στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη συζήτηση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους. Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Πρόεδρος του Αρειου Πάγου Βασιλική Θάνου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Μπήκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Θέλουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία υπάρχει αναταραχή στη Δικαιοσύνη. Προηγήθηκε η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ να ματαιώσει την Ολομέλεια που θα εξέταζε τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων (Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κ. Χρήστος Ράμμος) του ΣτΕ από την Ένωση Δικαστών, οι οποίοι θεώρησαν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαίωσης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» και έκαναν λόγο, ειδικά ο κ. Ράμμος με την επιστολή του, περί «μεγάλου ατοπήματος για συνθήκες αρνησιδικίας». Επίσης νέα δεδομένα δημιουργεί η παύση του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών.

Πρόεδρος ΣτΕ: Έχω ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές. 

Απαντήσεις στα όσα του καταλογίζουν οι δύο παραιτηθέντες αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τις προέδρους του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Εγώ έχω μια ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές μου προπαραμονή της διάσκεψης» είπε ο κ. Σακελλαρίου απαντώντας στο γιατί αποφασίστηκε η διακοπή της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το δικαστήριο δεν χειραγωγείται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιείται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων. «Όσοι επιχειρούν να ταράξουν το μήνυμα ενότητας στο δικαστήριο προσφέρουν κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας στιγμή για την πατρίδα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι είναι μια εξίσου σοβαρή υπόθεση όπως αυτή των μισθών, των συντάξεων και της κρίσης στην κοινωνία προσθέτοντας ότι «το καθήκον μας είναι να πιάσουμε το σφυγμό της κοινωνίας». Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει πότε θα προχωρήσει στην επόμενη σύγκληση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Βενιζέλος: Θεσμικός τρόμος από τις δηλώσεις Σακελλαρίου.

Οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου έπειτα από τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έχει υποχρέωση να αφουγκράζεται τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας, προκαλούν «θεσμικό τρόμο», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη», είπε. Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών. «Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή» ανέφερε ο 
Ευάγγελος Βενιζέλος

ΝΔ: Αποστολή της Δικαιοσύνης η εφαρμογή των νόμων

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.
Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.
Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον.
Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής»

Πηγές: Με στοιχεία κυρίως από tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Νικόλαος Σακελλαρίου, Βασιλική Θάνου και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν, ότι «δικαιούνται και υποχρεούνται» να ασχολούνται με τα μισθολογικά των δικαστών, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια και «πρέπει, επιτέλους, αυτό να σταματήσει». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή