7 Οκτωβρίου 2016

Φωτογραφίες από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου

(upd) Από τις ακτές Φλόριντα περνά ο τυφώνας «Μάθιου». Με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που φτάνουν τα 113 χιλιόμετρα την ώρα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 842 νεκρούς στην Αϊτή. 

Η ταχύτητα των ανέμων
με την οποία ο τυφώνας πλησιάζει προς τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό έχει εξασθενίσει γεγονός που υποθάθμισε τον «Μάθιου» στην κατηγορία 3 από 4. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για καταστροφική πορεία. Την ίδια ώρα 800.000 σπίτια και επιχειρήσεις βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. 


Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα προβλέπει ότι ο «Μάθιου» θα κινηθεί απόψε κοντά ή πάνω από την ανατολική ακτή της Φλόριντα, ενώ το Σάββατο θα περάσει κοντά ή πάνω από την ακτή της Τζώρτζια και της Νότιας Καρολίνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα παραμείνουν στο μέγεθος του τυφώνα έως ότου απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ, την Κυριακή.

Νωρίς σήμερα το πρωί γράφαμε: Ο τυφώνας Μάθιου, που πλησιάζει τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 283 άτομα στην Αϊτή, στην καταστροφική βόρεια πορεία του, μέσω της Καραϊβικής. Στη συνέχεια φωτογραφίες από Αϊτή.


Τα περισσότερα θύματα είναι από ένα παραλιακό χωριό. Δέντρα που έπεσαν, ιπτάμενα συντρίμμια και φουσκωμένα ποτάμια ήταν οι κυριότερες αιτίες για τις ανθρώπινες απώλειες. 





Τέσσερα ακόμη άτομα σκοτώθηκαν στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική τη Τρίτη και Τετάρτη.

Η Φλόριντα στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δεχθεί την σφοδρότερη θύελλα των τελευταίων δέκα χρόνων με κλείσιμο εργοστασίων και επίσπευση των γεωργικών εργασιών. Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να διαφύγουν από τη θεομηνία. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς, στη νοτιοανατολική Φλόριντα. Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι γεωργοί στη σημαντική αυτή πολιτεία παραγωγής εσπεριδοειδών επισπεύδουν τη συγκομιδή και τις αποστολές παραγγελιών, ενώ προετοιμάζονται για ισχυρή βροχόπτωση.

Πηγές: Φωτογραφίες και λοιπά στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου