5 Οκτωβρίου 2016

Η χορωδία της DW στα Καλάβρυτα

Η ναζιστική σφαγή στα Καλάβρυτα αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ελληνογερμανικής ιστορίας. Σε μια συμβολική χειρονομία συμφιλίωσης η χορωδία της DW τραγούδησε στον μαρτυρικό τόπο.

Απόσπασμα από δημοσίευμα στη Deutsche Welle 


Τα Καλάβρυτα, η ορεινή κωμόπολη του νομού Αχαΐας, είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης που απλώνει τις «ρίζες» του έως το σήμερα. Στις 12 Δεκεμβρίου 1943 έγινε επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου. Στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ εκτέλεσαν πάνω από 700 ανθρώπους, άνδρες και αγόρια άνω των 14 ετών, αφήνοντας ζωντανούς μόνο τις γυναίκες και τα μικρότερα παιδιά.

Όποιος Γερμανός επισκέπτεται τον τόπο έρχεται αναπόφευκτα αντιμέτωπος με την ιστορία. Το ίδιο συνέβη και με τη χορωδία της DW, η οποία επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα προ ημερών ως πρώτο σταθμό της εβδομαδιαίας περιοδείας της στην Ελλάδα... «Ήταν η δυσκολότερη εμφάνιση που κάναμε ποτέ», σχολίασε η Έβελιν Μπαρτς εμφανώς συγκινημένη. Και δεν ήταν η μόνη που δυσκολεύτηκε να τραγουδήσει... Κι άλλα μέλη της 45μελούς χορωδίας είχαν την αίσθηση ότι ο έχει κλείσει ο λαιμός τους μετά από όσα έμαθαν και είδαν...

Τα Καλάβρυτα έχουν γίνει συνώνυμο των εγκλημάτων πολέμου και της αντίστασης. Στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη πριν από τον πόλεμο αλλά και κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής. Έγγραφα της Βέρμαχτ δείχνουν ότι η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ήταν μια επί μακρόν σχεδιασμένη επίθεση εναντίον της οργανωμένης αντίστασης στην περιοχή... 


«Είναι τρομερό αν σκεφτεί κανείς όλα όσα συνέβησαν», σχολίασε η Ελίζαμπετ Σύσλερ, η 82χρονη πρώην συντάκτρια ειδήσεων της DW και γηραιότερο μέλος της χορωδίας. Όπως λέει, κατανοεί τα επανειλημμένα αιτήματα για αποζημίωση και τονίζει ότι παρά τη Γερμανική Επανένωση «η γερμανική κυβέρνηση ακόμη αποφεύγει» το ζήτημα.

Ωστόσο η διεκδίκηση αποζημιώσεων είναι δύσκολη. Δικαστικές προσφυγές ιδιωτών για αποζημίωση έχουν απορριφθεί τόσο από στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παρόλα αυτά πολλοί κάτοικοι των Καλαβρύτων θεωρούν τη γερμανική κυβέρνηση ηθικά υπόχρεη να καταβάλει αποζημιώσεις. 

Μέλη της χορωδίας της DW επισκέφθηκαν το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Κανένα μέλος της χορωδίας της DW δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο ισχυρά παραμένουν τα συναισθήματα της ελληνικής πλευράς για αυτό το ζήτημα. Σε μια εκδήλωση συζήτησης πριν από τη μουσική παράσταση πολλά πράγματα ξαναβγήκαν στην επιφάνεια... 

«Αν καταφέρουμε να συγκινήσουμε με τα τραγούδια μας έστω κάποιους λίγους, τότε θα έχουμε ήδη πετύχει κάτι», σχολίασε λίγο πριν την εμφάνιση της χορωδίας η διευθύντρια της χορωδίας Μάγια Μπράουν. Και πράγματι, παρά τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που είχαν προηγηθεί, η «σπίθα» μεταδόθηκε στους περίπου 50 επισκέπτες της εκδήλωσης. Ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες από τις πατρίδες τους οι τραγουδιστές και οι τραγουδίστριες από 20 χώρες ερμήνευσαν στη μικρή αίθουσα εκδηλώσεων των Καλαβρύτων τραγούδια για την ειρήνη και την ελευθερία. Από Μίκη Θεοδωράκη μέχρι το Χορωδιακό των Φυλακισμένων από την όπερα Ναμπούκο. Στο τέλος χειροκρότησαν όλοι.

Πηγή: http://dw.com/p/2QrTk

Σχετικές με τα Καλάβρυτα αναρτήσεις μας:
Το μήνυμα από τα Καλάβρυτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου