5 Οκτωβρίου 2016

Τι είπε ο Προβόπουλος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής

«Θεωρώ ότι τα capital controls ήταν μεγάλο λάθος. Θεωρώ ότι θα το πληρώνουμε αυτό για μια δεκαετία, αλλά δεν νομοθετεί η ΤτΕ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, κατά την ακρόασή του χθες από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. 

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η ΤτΕ έχει εποπτικό ρόλο αναφορικά με την λειτουργία της τραπεζικής αγοράς και πως η έγκριση ή μη των δανείων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Αναφορικά δε με τα κομματικά δάνεια, σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, υπογράμμισε ότι «Στο πόρισμα του 2010 για την Αγροτική Τράπεζα ο επιθεωρητής διαπίστωσε για πρώτη φορά αδυναμίες ως προς την δανειοδότηση των κομμάτων. Ο επιθεωρητής θεώρησε ότι οι εκχωρήσεις μελλοντικών επιχορηγήσεων δεν είναι ασφαλής εγγύηση όπως θεωρούσαν οι τράπεζες. Αρα θεωρήθηκαν υψηλού και όχι χαμηλού κινδύνου. Η ΤτΕ έκανε έγκαιρα την δουλειά της και συνέστησε στην ΑτΕ να θεωρεί τις χορηγήσεις ως υψηλού κινδύνου». 

Γιατί η χώρα δεν ξεπέρασε την κρίση

Μεταξύ άλλων ο κ. 
Προβόπουλος υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει τρία χρόνια. Δεν θα μπορούσε η χώρα να γλιτώσει το ταρακούνημα. Όμως θα μπορούσε - αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές - να σταματήσει εκεί τον κατήφορο, να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 26% και να είχε μπει σήμερα σε αναπτυξιακή πορεία. Χάσαμε σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Επιπρόσθετα, ο κ. Προβόπουλος παρουσίασε και τους τρεις λόγους που κατά την γνώμη του λειτούργησαν καταλυτικά για την αδυναμία της χώρας να ξεπεράσει την κρίση. Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:

Ιωαν. Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ): «Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί σε 3 χρόνια; Τι πήγε στραβά;»
Προβόπουλος: «Στις άλλες χώρες τέλειωσαν με τα μνημόνια Σε εμάς ακόμα οι μύτες τρέχουν. Αιμορραγούμε και το χειρότερο δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Δεν έχουμε ορατότητα που οδηγούμαστε και το λέω με λύπη μου μετά από 8 χρόνια. Εχω πει στο παρελθόν για ποιο λόγο το ελληνικό μνημόνιο δεν είχε την επιτυχία των άλλων. Υπάρχουν 3 παράγοντες που θα μπορούσε κανείς να ονοματίσει ως εξής: 
  • Η κρίση στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Χρέος και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας
  • Εμείς – ως χώρα και πολίτες - δεν πήραμε πάνω μας την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ξέρουμε ότι έχουμε βαριά προβλήματα χρέους, παραδοξότητες της αγοράς κλπ αλλά δεν δείξαμε ενδιαφέρον για το τι κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Το λέω με λύπη! Όταν ξεκίνησαν οι τροϊκανοί να αντιμετωπίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις, από την πλευρά της χώρας δεν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα - ένα business plan - ολοκληρωμένο πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ετσι ήρθαν οι τροϊκανοί και μας είπαν τί να κάνουμε με φόρους και περικοπές κλπ
  • Εξ αρχής όχι μόνο το πολιτικό σύστημα φάνηκε ανέτοιμο αλλά και η κοινωνία. Υπήρξε κάθετη διαίρεση και το κόμμα σας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) πήρε την μια πλευρά χωρίς να γίνει μια παραγωγική συζήτηση για το πώς θα βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Ούτε σήμερα γίνεται αυτό. Σε άλλες χώρες κόμματα και κοινωνία έδειξαν μεγαλύτερη συμφιλίωση.
Αν υπήρχε business plan η χώρα θα είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέσα σε 3 χρόνια. Το ΑΕΠ θα περιορίζονταν κατά 15% και σήμερα θα ειχε καλύψει ένα μέρος της απώλειας. Θα είχε φύγει μπροστά». 

Οι Προεδρικές εκλογές και οι συνέπειές τους 

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η προοπτική των πολιτικών αλλαγών που προμήνυαν οι προεδρικές εκλογές ανέτρεψαν την ευνοϊκή πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους πρώτους μήνες του 2014, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2η ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είπε «εκείνη την περίοδο είχαμε κλίμα ευφορίας ότι θα κλείναμε το έτος με αύξηση του ΑΕΠ. Το καταφέραμε και θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχαν τα προεδρικά (σ.σ. προεδρικές εκλογές)».

Απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Σωκράτη Φάμελλου για την απόσβεση του κόστους από το PSI εξήγησε «Εκείνη την στιγμή τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΧΣ κάλυπταν το κόστος. Τον Μάιου ή Ιούνιο του 2014 αν υπολογίζαμε τις χρηματιστηριακές τιμές θα παίρναμε τα χρήματά μας και ίσως παραπάνω πίσω». Εκτίμησε δε δεν προχώρησε τότε η πώληση των μετοχών γιατί «Αυτός που κρατούσε τις μετοχές προσδοκούσε να ανέβουν κι άλλο οι τιμές» για να επαναλάβει πως «Υπήρχε αισιοδοξία μέχρι που έπεσε λόγω προεδρικών εκλογών».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει business plan 

Επίσης, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης απαρίθμησε μια σειρά από λόγους που οδήγησαν την χώρα στην ένταξη των μνημονίων.

«Φθάσαμε στο σημείο το 2008 να έχουμε έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Και σήμερα έχουμε παρόμοιο πρόβλημα γιατί η ζήτηση είναι χαμηλή. Ο κατάλληλος τρόπος λύσης είναι επενδύσεις και αναζωογόνηση του παραγωγικού ιστού. Και σε αυτό τον τομέα περνά ο χρόνος και έχετε ευθύνες ως κυβερνητικό κόμμα γιατί ούτε εσείς έχετε business plan». 

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο «δεν ήταν αναγκαία». Αναλυτικά:
Κασιδιάρης: Θα χρειαστεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Προβόπουλος: Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση
Κασιδιάρης: Ποιος φταίει τότε;
Προβόπουλος: Δεν μπορώ να ξέρω. 

Πηγή: Στοιχεία από www.protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου