14 Ιανουαρίου 2017

ΓΑΠ, από το χρονοντούλαπο της ιστορίας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τι επιδιώκει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ) με την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Να συνεισφέρει την εμπειρία του ώστε να "αποκτήσει η χώρα προοπτική εξόδου από την κρίση"; Να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού; Ή απλά μια θέση ανάμεσα στους 300 της Βουλής
και μια ακόμη ευκαιρία ώστε να αποκαταστήσει την υστεροφημία του;

Όταν τη διετία, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 όπου το ΠΑΣΟΚ είχε αποσπάσει το υπερβολικά υψηλό ποσοστό του 43,92% (και 160 έδρες) και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής του είχε λάβει την ισχυρή εντολή να κυβερνήσει, κατά γενική ομολογία απέτυχε παταγωδώς. Και σαν να μην του έφτανε εκείνη η αποτυχία, οδηγήθηκε και στην επόμενη. Στην αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, που δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή με αποτέλεσμα όλοι να τον ξεχάσουν. 


Όταν τα μόνα για τα οποία τον θυμούνται πλέον είναι:
  • η περίφημη εκείνη φράση του "Λεφτά Υπάρχουν" καθώς και 
  • η ανακοίνωσή του, με διάγγελμα στις 23.4.2010 από το μακρυνό Καστελόριζο, για την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που κατέληξε στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.
  • το μοιραίο λάθος του, να εξαγγείλει στις 31.10.11 «δημοψήφισμα» για τη νέα δανειακή σύμβαση, που αναγκαστικά τροποποιήθηκε σε δημοψήφσμα για παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαική Ένωση, Το «δημοψήφισμα» αυτό ποτέ δεν έγινε, αλλά τον οδήγησε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία. 
Ύστερα από όλα αυτά, τι προσπαθεί να πετύχει σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου με την κίνησή του να προσεγγίσει και πάλι το κόμμα που τον ανέδειξε, εντασσόμενος αυτός και το κίνημά του (ότι έχει απομείνει) στη Δημοκρατική Συμπαράταξη; 



Όχι να συνεισφέρει, ώστε η χώρα να "αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση", όπως αναφέρει στην κοινή δηλωσή του με την κυρία Φώφη Γεννηματά. Μια κρίση για την είσοδο στην οποία ο ίδιος έχει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Ούτε φυσικά να "αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού"! Είναι πλέον αδύναμος και ανεπαρκής...



Απλά φαίνεται να επιδιώκει μια θέση ανάμεσα στους 300 της Βουλής, κάτι που, ως πρώην πρωθυπουργός, εύκολα πετυχαίνει εντασσόμενος σε κάποιο κόμμα. Να την κάνει όμως τι τη θέση στη Βουλή; Να προσφέρει μήπως την "πολύτιμη" πρωθυπουργική του εμπειρία; Αν ήταν έτσι θα μπορούσε να την γράψει σε ένα ή περισσότερα βιβλία. Να την αναπτύξει σε κάποιες από τις εισηγήσεις του σε πανεπιστήμια, συνέδρια, διεθνή forum κλπ. Να παίξει έστω κάπου το ρόλου του συμβούλου.

Αλλά νοιώθει βαθιά πληγωμένος ο Γ. Παπανδρέου, έχει τη γνώμη ότι άδικα του έχουν καταλογήσει σοβαρές ευθύνες για το μέγεθος της κρίσης που διέρχεται εφτά χρόνια τώρα η χώρα. Ίσως θεωρεί υποχρέωσή του λοιπόν, επανερχόμενος στη Βουλή, να επιχειρήσει να αποκαταστήσει το βαρύ του όνομα, την υστεροφημία του.



Όμως η ιστορία εκείνη έχει πλέον γραφτεί. Και όσους έχουν αποτύχει τους έχει στείλει στο χρονοντούλαπο, δια παντός! 

Έτσι, το θέμα της επανόδου του στην επικαιρότητα, με την ένταξή του στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν απομένει παρά να εμπλουτίσει τα αντικείμενα της σάτιρας. Εξάλλου και την διετία που ήταν πρωθυπουργός (6.10.2009 - 11.11.2011) ο Γ. Παπανδρέου είχε προσφέρει αρκετό υλικό στους σκιτσογράφους... Από τη σκοπιά αυτή λοιπόν και οι γελοιογραφίες (οι οποίες αναφέρονται στη συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά) που παραθέτουμε. 

Τα σκίτσα είναι, κατά σειρά, των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Δημήτη Χαντζόπουλου. Και τα τρία από την Καθημερινή. 







yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Aμετανόητος ο ΓΑΠ. Δεν έχει ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή