14 Ιανουαρίου 2017

Λ. Παπαδήμος: Οι προτεραιότητες για έξοδο από την κρίση

Το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση, αλλά και τις αιτίες που κρατούν τη χώρα εγκλωβισμένη σε αυτή, παρουσίασε, ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος*, σε ομιλία του, το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017.

Ο κ. Παπαδήμος, στην ομιλία του με θέμα «Οικονομική Ανάπτυξη και Δημοσιονομική Εξυγίανση: Η Διττή Πρόκληση για την Οικονομική Πολιτική», τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων της οικονομίας, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αμβλυνθούν σημαντικά», μέσω μιας πιο «ουσιαστικής ελάφρυνσης» του χρέους, σημειώνοντας, ωστόσο ότι οι περιορισμοί στη δημοσιονομική πολιτική δεν πρόκειται να εξαλειφθούν.

Οσον αφορά συγκεκριμένα το θέμα του δημοσίου χρέους, υποστήριξε ότι αυτό εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία, κυρίως «λόγω του πολύ χαμηλότερου, έναντι των προβλέψεων, μέσου ρυθμού ανάπτυξης από την αρχή της κρίσης», ενώ έκανε λόγο για επιδείνωση της δυναμικής του χρέους το 2015, κατά την περίοδο Βαρουφάκη.

Οι προτεραιότητες 

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι οι τρεις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι: 
  • η εμβάθυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, 
  • η αντιμετώπιση των δυσχερειών του τραπεζικού συστήματος, αλλά και 
  • οι ενέργειες με στόχο την άμεση τόνωση της ζήτησης.

Τα αίτια της μακροχρόνιας κρίσης

Αναφερόμενος στα αίτια που έχουν παρατείνει την ελληνική κρίση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερες από ό,τι στις άλλες χώρες Ευρωζώνης, ενώ οι διαρθρωτικές αδυναμίες ήταν βαθύτερες και ευρύτερες, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να αποβεί δυσκολότερη». Παράλληλα, έκανε λόγο για καθυστέρηση ή εν μέρει εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για διάφορους λόγους, όπως «η έλλειψη πίστης στη χρησιμότητά τους, οι πιέσεις από κατεστημένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις, καθώς και οι ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης».

«Πολιτικές επιδιώξεις ή σκοπιμότητες και εκλογικοί κύκλοι ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τις καθυστερήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι αποδείχθηκε αδύνατη η συνεννόηση και η ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και για ορισμένες, προφανώς αναγκαίες, μεταρρυθμίσεις».

Πηγές: kathimerini.gr, academyofathens.gr 

*Λουκάς Παπαδήμος: Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος (1985-1993), Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών (1988-1993), Υποδιοικητής (1993-1994) και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002). Από τον Ιούνιο του 2002 έως τον Μάιο του 2010 ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Τον Νοέμβριο του 2011 κλήθηκε να αναλάβει την προεδρία της Κυβέρνησης Συνεργασίας και διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδος έως τον Μάιο του 2012. 

Σχετικές αναρτήσεις:
21 Ιουνίου 2016 Λουκάς Παπαδήμος: Οι τρεις πυλώνες για επιστροφή στην ανάπτυξη
10 Φεβρουαρίου 2012 Λ. Παπαδήμος: Ώρα Ιστορικής Ευθύνης
12 Φεβρουαρίου 2012 Διάγγελμα Παπαδήμου
11 Απριλίου 2012 Το μήνυμα του Λουκά Παπαδήμου






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου