5 Νοεμβρίου 2017

Η διαμάχη ΙΣΑ - Πολάκη για τα φακελάκια

"Το 20% των ιατρών τιμά στο ακέραιο το λειτούργημα, το 60% θα πάρουν χρήματα αν τους τα δώσεις και το 20% δεν θα αγγίξουν τον ασθενή αν δεν πάρουν χρήματα" καταγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, λες και κάποιος άλλος έχει την πολιτική ευθύνη για τα κακώς κείμενα στο χώρο της Υγείας. "Να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτει το ποσοστό 80% που επικαλείται" τον καλεί ο ΙΣΑ. 

Πιο αναλυτικά: 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε σχετική με το θέμα ερώτηση, απαντά:

Ερώτηση δημοσιογράφου: "Εκτός από τις «πληρωμένες γραφίδες», όπως έχετε αποκαλέσει ορισμένους εκπροσώπους του Τύπου, υπάρχουν και… πληρωμένες λαβίδες; Αναφέρομαι, φυσικά, στα φακελάκια…"

Απάντηση Π. Πολάκη: "Η κατάσταση είναι ως εξής: το 20% των ιατρών τιμά στο ακέραιο το λειτούργημα. Το 60% θα πάρουν χρήματα αν τους τα δώσεις και το 20% δεν θα αγγίξουν τον ασθενή αν δεν πάρουν χρήματα. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή θεσπίσαμε τη λίστα χειρουργείου, η οποία λειτουργεί σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και το υπουργείο Υγείας, είναι ανοικτά σε κάθε καταγγελία πολίτη και όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, πολλοί γιατροί έχουν τιμωρηθεί είτε για φακελάκια, είτε για παράνομη συνταγογράφηση. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τη συγκεκριμένη πράξη, θα πω ότι το φαινόμενο «φακελάκι» αποτελεί μόνο το 10% της παραοικονομίας στο χώρο της Υγείας. Το υπόλοιπο 90% αφορά σε υπερτιμολογήσεις υλικών, φαρμάκων, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών. Το φακελάκι, όμως, είναι η μόνη μορφή διαφθοράς που γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον πολίτη". 
 
Η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Για τις δηλώσεις αυτές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και του ζητά αφ' ενός μεν να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αφ' ετέρου δε να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει για την πάταξη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου που καταδικάζει. Παράλληλα του καταλογίζει ευθύνες για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. 

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ (στις 5.11.2017): 

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη για τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκια.
Καλούμε τον κ. Πολάκη να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτει το ποσοστό 80% που επικαλείται.
Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλώσεις του είναι ανυπόστατες και για μια ακόμα φορά προβαίνει σε μια άδικη επίθεση ενάντια στο ιατρικό σώμα και μάλιστα ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς που κρατάνε κακοπληρωμένοι και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ζητούμε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει για την πάταξη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου. Ο κ. Πολάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι πλέον συνδικαλιστής για να κάνει διαπιστώσεις έχει την πολιτική ευθύνη για τα κακώς κείμενα που στηλιτεύει.
Επίσης έχει την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζεται το προσωπικό.
Ο ΙΣΑ καταδικάζει το φακελάκι και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.
Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε να δυσφημείται άδικα το ιατρικό σώμα που δίνει καθημερινά μάχη για να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν
».

Πηγές: paraskhnio.gr , isathens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου