9 Νοεμβρίου 2017

Ταξί χωρίς οδηγό από την Alphabet, μητρική της Google

Η εταιρεία Alphabet, μητρική της Google, ανακοίνωσε πως σύντομα θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ταξί με αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Πρόκειται για σημαντικό βήμα στη σύντομη ιστορία των πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων και της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί αλματωδώς την τελευταία δεκαετία. 

Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες και νεοφυείς επιχειρήσεις με αρκετά χρήματα στην τράπεζα ανταγωνίζονται η μία την άλλη με έπαθλο ποια θα εισέλθει πρώτη στη νέα εποχή για την αυτοκίνηση. Και φυσικά ποια θα καταφέρει να αντλήσει τα περισσότερα κέρδη από μια πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική ευκαιρία.

Την ανακοίνωση για τη νέα υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό έκανε την Τρίτη από το συνέδριο της Λισσαβώνας για το Ιντερνετ ο Τζον Κράφτσικ, διευθύνων σύμβουλος της Waymo, θυγατρικής της Alphabet, που αναπτύσσει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Ο Κράφτσικ δήλωσε πως το ευρύ κοινό θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον στόλο από τα ειδικά εξοπλισμένα Fiat Chrysler Pacifica μίνι βαν –και μάλιστα χωρίς οδηγό στην καμπίνα– τους επόμενους μήνες. Στην αρχή τους πελάτες θα συνοδεύει υπάλληλος της Waymo, ο οποίος θα κάθεται στην πίσω θέση του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια οι πελάτες θα ταξιδεύουν μόνοι τους στα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα της Waymo. Στην αρχή η διαδρομή θα είναι δωρεάν, ωστόσο η Waymo ελπίζει πως στη συνέχεια θα μπορέσει να χρεώνει την υπηρεσία. «Θέλουμε η εμπειρία του ταξιδιού με τη Waymo να είναι ρουτίνα. Τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα είναι εδώ», δήλωσε χθες ο Κράφτσικ.

Waymo's fully self-driving cars are here

Σύντομα οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να καλούν ένα πλήρως αυτόνομο ταξί μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο. Οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία είναι οι εθελοντές του προγράμματος δημόσιας δοκιμής των αυτόνομων αυτοκινήτων στο Φοίνιξ της Αριζόνας των ΗΠΑ.

Η Waymo δοκιμάζει αυτόνομα αυτοκίνητα εδώ και οκτώ χρόνια και πρόσφατα παρουσίασε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό σε δημοσιογράφους στο ειδικά διαμορφωμένο πεδίο δοκιμών στην Καλιφόρνια. Τα μίνι βαν Fiat Chrysler που χρησιμοποίησε η εταιρεία είναι εξοπλισμένα με μικρή οθόνη στο πίσω κάθισμα, η οποία επιτρέπει στους επιβάτες να παρακολουθούν σε χάρτη τη διαδρομή που θα κάνει το αυτοκίνητο. Επίσης υπάρχουν κουμπιά με τα οποία μπορεί κανείς να καλέσει την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών και να αναγκάσει το αυτοκίνητο να σταθμεύσει στην άκρη του δρόμου. 

Πώς οραματίζεται η Waymo το μέλλον; Μάλλον πρόκειται για εφιάλτη για τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες. «Επειδή μιλάμε για οχήματα και όχι για την ιδιοκτησία τους, στο μέλλον θα μπορείτε να επιλέξετε από στόλο αυτοκινήτων αυτό που θα ταιριάζει περισσότερο για το ταξίδι που θα θέλετε να κάνετε», είπε ο Κράφτσικ. Ο κόσμος θα μπορεί να νοικιάζει το αυτοκίνητο για μια ημέρα, μια εβδομάδα ή «για ακόμη περισσότερο». Στην αρχή τα πλήρως αυτόνομα ταξί της Waymo θα κυκλοφορήσουν σε προάστιο του Φοίνιξ και στη συνέχεια σε ολόκληρη την πόλη. 

Πηγές: kathimerini.gr , bloomberg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου