13 Νοεμβρίου 2017

Κεντροαριστερά: Επικράτησαν οι "πασοκογενείς" υποψήφιοι

Μεγάλη συμμετοχή (ψήφισαν περισσότεροι από 210.000), που ξεπέρασε τις προσδοκίες, στις εκλογές του α΄ γύρου για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Επικράτηση των "πασοκογενών" υποψηφίων με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να σημειώνει καθαρή νίκη (με περίπου 43% των ψηφοφόρων) και τον ευρωβουλευτή και πρώην Γραμματέα του ιδίου κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, να έπεται (με περίπου 25%). Βεβαίως οι δυο τους είχαν και τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν τον όποιο κομματικό μηχανισμό έχει απομείνει. "Το ΠΑΣΟΚ... είναι εδώ" λοιπόν.

Αντίθετα οι μετριοπαθείς κεντρώοι, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (με περίπου 13,5%) και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (με περίπου 9,5%), έκαναν πτήσεις χαμηλότερες των αναμενομένων, παρά την μαζική συμμετοχή, κάτι στο οποίο είχαν και οι δυο τους επενδύσει.

Δηλώσεις πρωταγωνιστών και αντιπάλων

Φώφη Γεννηματά: «Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα. Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση από τους υπόλοιπους υποψηφίους, καθώς και υποσχέσεις ότι όλοι μαζί θα χτίσουν τη νέα παράταξη της Κεντροαριστεράς, ότι όλοι μαζί θα αλλάξουνε τη χώρα...

ΣΥΡΙΖΑ σε στάση αναμονής. Στο κυβερνών κόμμα απέφυγαν προς το παρόν τους σχολιασμούς με εξαίρεση τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη"Η μαζική συμμετοχή πολιτών στην εκλογή προέδρου του νέου φορέα είναι θετική για την δημοκρατία. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δείχνει ότι ο νέος φορέας είναι ΠΑΣΟΚplus κ συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοιχτά την σύμπραξη με την ΝΔ. Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντί-αριστερά", σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter.

Νέα Δημοκρατία. Τη χαρά τους για τις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, με αναρτήσεις τους στο Twitter. «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Νέα δεδομένα από τη μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες της κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ "σπρώχνεται" αριστερά. Στην αρχική περιορισμένη δεξαμενή του» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η συνέχεια την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στο δεύτερο γύρο, με φαβορί και πάλι την κ. Φώφη Γεννηματά. Στο μεταξύ διάστημα αναμένονται "κραδασμοί" κυρίως στο "Ποτάμι" μετά την αποτυχημένη, όπως αποδείχτηκε, απόπειρα του Σταύρου Θεοδωράκη να ηγηθεί αυτός του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. 

afirimeno.com 

Πηγές: Με στοιχεία από tovima.gr, kathimerini.gr, twitter.com

1 σχόλιο:

  1. Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς ανήρτησε (την Πέμπτη) η επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου. Με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), οι υποψήφιοι έλαβαν:
    Γεννηματά 86.330 (41,27%), Ανδρουλάκης: 51.736 (24,73%), Καμίνης: 28.581 (13,66%), Θεοδωράκης: 22.870 (10,93%), Μανιάτης: 9.452 (4,525), Ραγκούσης: 5.084 (2,43%), Γάτσιος: 3.579 (1,71%), Πόντας: 1.131 (0,54%), Τζιώτης: 412 (0,20%)’

    ΑπάντησηΔιαγραφή