12 Νοεμβρίου 2017

Όμορφα κτίρια στον φακό

Εκτός από τα βραβεία αρχιτεκτονικής, υπάρχουν και βραβεία αρχιτεκτονικής φωτογραφίας. Τα Arcaid* είναι από τα πιο σημαντικά. Από σχετικό δημοσίευμα στην Καθημερινή επιλέξαμε τρεις φωτογραφίες (η κάθε μια από διαφορετική κατηγορία), είναι και αυτές μερικές από τις φιναλίστ.

Επάνω αριστερά: ΑΦΡΙΚΗ / Παρεκκλήσι της Εκκλησίας της Αποστολής

Φωτογραφία: © Adam Letch/arcaidimages.com/Sto
Κατηγορία: Εξωτερική μορφή κτιρίου
Ένα από τα κριτήρια της επιτροπής του διαγωνισμού ήταν οι δισδιάστατες εικόνες των φωτογράφων να αιχμαλωτίζουν και να προβάλλουν την αίσθηση του τόπου, την ατμόσφαιρα και τη χρήση της κλίμακας. Η γλυπτική μορφή που σχεδίασε το Steyn Studio γι’ αυτό το παρεκκλήσι στο Κέιπ Τάουν μοιάζει με μικρογραφία του τοπίου που το περιβάλλει, καθώς οι καμπύλες της οροφής –που είναι και τοίχοι– μοιάζουν να αντανακλούν τις κοιλάδες και τις πλαγιές του αμπελώνα όπου βρίσκεται. 

ΗΠΑ / Black Rock Lighthouse
Φωτογραφία: © Tom Stahl/arcaidimages.com/Sto
Κατηγορία: Aίσθηση του χώρου
Η κατηγορία είναι κάπως αόριστη, γι’ αυτό οι κριτές εξήγησαν ότι ψήφισαν με «φιλοσοφικά» κριτήρια. Ο φωτογράφος Tom Stahl αναζήτησε έμπνευση ανάμεσα στα ιδιαίτερα κατασκευάσματα που στήνονται στο πλαίσιο του ετήσιου καλλιτεχνικού φεστιβάλ Burning Man, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη καλοκαιριού στην έρημο της Νεβάδα. Και τη βρήκε σε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα 15 φάρων, τους χώρους των οποίων μπορούσαν να περιηγηθούν οι επισκέπτες. Με τη λήξη του φεστιβάλ το ομώνυμο έργο «Burning Man» καίγεται, ενώ κάποια ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη.

ΚΙΝΑ / Γυμναστήριο στο campus του Πανεπιστημίου Tianjin
Φωτογραφία: © Yao Li/arcaidimages.com/Sto. Φωτογράφος: Terrence Zhang
Kατηγορία: Εσωτερικός χώρος κτιρίου
Στρέφοντας τον φακό του στο εσωτερικό των κτιρίων του αθλητικού συγκροτήματος, ο Zhang αιχμαλώτισε το φυσικό φως να διαθλάται πάνω στις επιφάνειες, μαλακώνοντας την τραχιά εικόνα των τεράστιων όγκων. Στους χώρους του γυμναστηρίου, της πισίνας και του σταδίου, που προορίζονται για την καθημερινή άσκηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Tianjin, ο Κινέζος αρχιτέκτονας Li Xinggang πάντρεψε παραδοσιακά και σύγχρονα σχήματα με υψηλή τεχνογνωσία, προκαλώντας το ενδιαφέρον του φωτογράφου.

*Tα βραβεία αρχιτεκτονικής φωτογραφίας Arcaid Images Architectural Photographer είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το ετήσιο World Architecture Festival του Βερολίνου (15-17 Νοεμβρίου), όπου και θα ανακοινωθεί ο νικητής. 


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου