10 Νοεμβρίου 2017

Νέα προσπάθεια για ένταξη του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ

Mετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα του υπουργείου Πολιτισμού, τον περασμένο Ιούνιο, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο Τύμβος Καστά της Αμφίπολης, οι αρμόδιες υπηρεσίες επανήλθαν καταθέτοντας την Τετάρτη νέο τεχνικό δελτίο με στόχο την πολυπόθητη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών.

Ο φάκελος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή, βρίσκεται ήδη στην αρμόδια διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπενθυμίζεται πως είχε απορρίψει τον προηγούμενο, καταλογίζοντας στο υπουργείο «προχειρότητα» και «λάθη» στην υποβολή της αίτησης, ενώ ζητούσε τις απαραίτητες «διορθώσεις» που θα καθιστούσαν εφικτή την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ. Τότε, η αρμόδια υπουργός, κ. Λυδία Κονιόρδου, είχε αποδώσει την απόρριψη του φακέλου ένταξης σε «έλλειμμα συνεννόησης»!

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει την αποτυχία του υπουργείου Πολιτισμού να υποβάλει ώριμο φάκελο, σχετικά με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», είχε τότε αναφέρει η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, κατηγορώντας για «αναποτελεσματικότητα» το υπουργείο. 


Μετά από τρεις μήνες, ο φάκελος επανακατατέθηκε, σαφώς πιο πλήρης αυτή τη φορά, αφού περιλαμβάνει περί τις 200 σελίδες επεξηγηματική τεχνική αναφορά. Πλέον η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ, φαίνεται πιο κοντά από ποτέ.

Την αναγκαιότητα, άλλωστε, της χρηματοδότησης του μνημείου επανέλαβε προχθες για μία ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τον Ιούλιο είχε εξαπολύσει μύδρους κατά του υπουργείου. Το 1,5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται είναι δεσμευμένο και όλα εξαρτώνται πλέον από την πληρότητα του φακέλου.

Το ερώτημα λοιπόν εστιάζεται στο αν αυτή τη φορά το υπουργείο Πολιτισμού έχει κάνει σοβαρή δουλειά με την υπόθεση της Αμφίπολης ή συνεχίζει να απαξιώνει το σημαντικό αυτό μνημείο. 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
25 Αυγούστου 2014 Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου
7 Σεπτεμβρίου 2014Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν δύο καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης
16 Οκτωβρίου 2014 Η αρπαγή της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό του Τύμβου Καστά
10 Αυγούστου 2015 Αμφίπολη: "Ερημιά" ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του μνημείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου