10 Νοεμβρίου 2017

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για τη διήμερη άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση της εξόδου του κορυφαίου στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» από τις φυλακές Κορυδαλλού με διήμερη άδεια, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και το Μαξίμου να παρακολουθεί.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τις συλλήψεις των μελών της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στη χώρα μας, της 17Ν, κορυφαίο ηγετικό της στέλεχος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17Ν, εξήλθε χθες των φυλακών ύστερα από απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου για χορήγηση διήμερης άδειας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκτός, είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που έχει δηλωθεί ως τόπος διαμονής του.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" οι νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Βούτσης, γιος του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση («ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου της Βουλής), τον επευφημούσαν με συνθήματα του τύπου «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από τα κελιά», ενώ η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε σχετικά με την απόφαση για τη διήμερη άδεια πως πρόκειται «για μια δίκαιη απόφαση ενός δίκαιου συμβουλίου» και ανέλυσε τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση άδειας σε κρατουμένους, απευθυνόμενη σε εκείνους που ασκούν κριτική κατά της απόφασης, λέγοντας πως «ασχημονούν και παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη».

Ο νόμος δεν έχει εξαιρέσεις για κατηγορίες αδικημάτων όπως η τρομοκρατία. Εκείνο που μετράει είναι να μην έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα κατά την κράτησή του και να πιθανολογείται –κατά την κρίση του συμβουλίου– ότι θα κάνει καλή χρήση της άδειας που θα του χορηγηθεί.

«Επιθυμώ», φέρεται να είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ενώπιον του τριμελούς συμβουλίου (από τον διευθυντή της φυλακής, έναν κοινωνικό λειτουργό και τον αντεισαγγελέα εφετών), «τη χορήγηση άδειας για να ενισχύσω τους δεσμούς με την οικογένειά μου και να φτιάξω και πάλι την επιχείρηση με τα μελίσσια μου». 

με τον Γιώργο Βούτση

Αντιδράσεις 

Από τη Νέα Δημοκρατία 

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κυρία Μαρία Σπυράκη, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ο τρομοκράτης που δεν έχει ψελλίσει έστω μια συγνώμη στις οικογένειες των 11 πολιτών που σκότωσε, θα κυκλοφορεί για 2 εικοσιτετράωρα ανάμεσά μας. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όχι μόνο δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια, αλλά σε όλες τις κατάπτυστες, για τη Δημοκρατία, δηλώσεις του έχει προειδοποιήσει ότι, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα ξανασηκώσει το όπλο. Δύο από τα τρία μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου της φυλακής υπάγονται στον Υπουργό της Δικαιοσύνης"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο twitter«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών»

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ και από το βήμα της Βουλής όπου αφού τόνισε πως «δεν μιλώ μόνο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε ως συγγενής θύματος τρομοκρατίας αλλά ως σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί το μεγαλύτερο τρομοκράτη της χώρας, το πιστόλι της 17Ν να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή» στην συνέχεια αναρωτήθηκε: «δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Εμείς είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις. Και αυτό είναι να έχει δείξει μεταμέλεια». Όπως είπε «στην περίπτωση Κουφοντίνα αυτό δεν υπάρχει. Μέσα από το δημόσιο λόγο του παραμένει αμετανόητος και λειτουργεί ως ο ουσιαστικός ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών».

Η Ντόρα Μπακογιάννη ‏έγραψε στο twitter«Περιμένω τους λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα. Εχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή»

Από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε σε δήλωσή της ότι «η απόφαση για την άδεια του αμετανόητου για τις δολοφονικές του πράξεις Κουφοντίνα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου, χαρακτήρισε «λανθασμένη την απόφαση», προσθέτοντας ότι «γεννά κινδύνους για την κοινωνία». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «τι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν;», για να προσθέσει: «Πάντως, όχι η επικινδυνότητα, η προσωπικότητα και η έλλειψη μεταμέλειας του Κουφοντίνα. Αρα, πώς άλλαξε η γνώμη του συμβουλίου;».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στη Ν.Δ. για το θέμα «υπηρετεί άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το κατοχυρωμένο δικαίωμα στις άδειες κρατουμένων πρέπει να γίνεται σεβαστό χωρίς διακρίσεις. «Αυτό φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις απόψεις και πράξεις του συγκεκριμένου, που διαχρονικά αξιοποιούνταν και στρέφονταν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα», αναφέρει η ανακοίνωση του Περισσού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Τwitter, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται να βγει από τη φυλακή «ο δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια. Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις». 

Από τους Αμερικανούς 

Πυρά κατά του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού για την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα εκτοξεύει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μέσω Twitter. «Προσθέτω τη φωνή μου σε εκείνες από όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα που εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να αφήσει ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της "17Ν". Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, ωστόσο η εν λόγω άδεια ατιμάζει την μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους» αναφέρει ο κ. Πάιατ.

Την «τρομερή ανησυχία» των ΗΠΑ για τη 48ωρη άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε το Στέιτ Ντιμάρτμεντ, καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση. «Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε τρομερή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η ίδια σημείωσε ότι σε ανάλογη περίπτωση χορήγησης άδειας σε μέλος της «17 Νοέμβρη» στο παρελθόν, ο αδειούχος δεν επέστρεψε στη φυλακή. 

Πηγές: Πληροφορίες κυρίως από kathimerini.gr, naftemporiki.gr και Τwitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου