1 Δεκεμβρίου 2017

Γ. Προκοπίου: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα θυμίζουν Καραγκιόζη είσοδος δωρεάν έξοδος 5 δραχμές

"Με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που φέρνουν λεφτά στην Ελλάδα, θυμίζουν την ιστορία του Καραγκιόζη είσοδος δωρεάν έξοδος 5 δραχμές. Αυτό αντιπροσωπεύει το ελληνικό κράτος, έτσι μεταχειρίζεται τους επενδυτές” λέει ο κ. Γιώργος Προκοπίου, ένα από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής και της διεθνούς εφοπλιστικής κοινότητας. "Έτσι αποτρέπουν όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές. Ξένοι με εκατομμύρια και κορόιδα δεν υπάρχουν" προσθέτει. 

Η παρέμβαση

Προ ημερών παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση του ekyklos με θέμα "Δικαιοσύνη και Επενδύσεις", ο κ. Προκοπίου κατέθεσε τη δική του πικρή εμπειρία για τις επενδύσεις που έκανε στη χώρα μας. Είπε μεταξύ άλλων: 

"Οι άνθρωποι της θάλασσας βγάζουμε χρήματα στο εξωτερικό και επειδή αγαπούμε την πατρίδα μας επιλέγουμε να τα επενδύουμε στην Ελλάδα. Συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο: άνθρωποι που εργάζονται και βγάζουν χρήματα στην Ελλάδα, βγάζουν στο εξωτερικό τις νόμιμες και φορολογημένες οικονομίες τους". Και όπως τόνισε εάν δεν έρθουν οι Έλληνες να επενδύσουν πρώτα στην Ελλάδα, να μην περιμένει κανείς να έρθουν ξένες επενδύσεις. Ξένοι με εκατομμύρια και κορόιδα, δεν υπάρχουν … 

Όμως ο εφοπλιστής εμφανίστηκε προβληματισμένος για την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στους επενδυτές. 

Όπως εξήγησε κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση του ekyklos, η οικογένειά του και ο ίδιος έφεραν στην Ελλάδα 250 εκ. ευρώ, χρήματα που επενδύθηκαν σε ακίνητα. "Δεν τα πήγαμε στο Μονακό, τα φέραμε στην Ελλάδα. Είναι αγορές που έγιναν με χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό. Ευτυχώς δεν τα φέραμε όλα εδώ. Γιατί το ευτυχώς; Υφιστάμεθα εξοντωτική μεταχείριση. Γιατί για κάθε εκατομμύριο, τα συνεργεία ελέγχου μας ζήτησαν 880 χιλιάδες ευρώ φόρο".


Όταν μάλιστα απευθύνθηκε στις φορολογικές αρχές, λέγοντας ότι ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι οι ίδιοι ερμηνεύουν το νόμο κατ´ αυτόν τον τρόπο. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι για να μπορέσει να βρει το δίκιο του μέσω δικαιοσύνης η διαδικασία προβλέπει την κατάθεση του 50% των 230 εκατομμυρίων, ειδάλλως δεν μπορεί να εμφανιστεί σε δικαστήριο. "Και εγώ πρέπει να εξηγήσω στον Κινέζο το Γερμανό τον Ελβετό τραπεζίτη ότι δεν είμαι απατεώνας και ότι δεν πρέπει να σταματήσει να με δανείζει με επιτόκιο κάτω από 2% που με δανείζει, διότι αλλιώς θα κλείσει η επιχείρησή μου". 

Η επικεφαλίδα στο θέμα

Με αφορμή την παρέμβαση στο ekyklos, το Capital.gr ζήτησε από τον κ. Προκοπίου να δώσει μια επικεφαλίδα στο θέμα. "Το σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που φέρνουν λεφτά στην Ελλάδα, θυμίζουν την ιστορία του Καραγκιόζη: είσοδος δωρεάν έξοδος 5 δραχμές. Αυτό αντιπροσωπεύει το ελληνικό κράτος, έτσι μεταχειρίζεται τους επενδυτές” λέει ο επιχειρηματίας.

"Μπορεί να μη φταίνε οι κάποιοι άνθρωποι που γυρίζουν όλο τον κόσμο ζητώντας επενδύσεις, ωστόσο υπάρχουν και οι "ζηλωτές” του συστήματος, που νομίζουν ότι εξυπηρετούν την κατάσταση. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι έτσι αποτρέπουν όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές. Ξένοι με εκατομμύρια και κορόιδα δεν υπάρχουν, εγώ δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιον που να έχει εκατομμύρια και να είναι κορόιδο” προσθέτει ο κ. Προκοπίου καταθέτοντας την άποψή του ότι η ανάκαμψη θα έρθει πρωτίστως μέσα από τις επενδύσεις των Ελλήνων. 

Το αντικείμενο της συζήτησης στο ekyklos

Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνέχεια του συνεδρίου για την «ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ» διοργάνωσε, σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., συζήτηση με θέμα: «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» (Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, 2017, Divani Caravel)
Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ
Βασίλης Σκουρής, Πρώην Πρόεδρος του ΔΕΕ
Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ
Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη 

Κάποιες γραμμές από το αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης που οργάνωσε στις 22 Νοεμβρίου 2017, ο Κύκλος ιδεών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του: 

"Η σχέση δικαιοσύνης και επενδύσεων βρίσκεται στην καρδιά του αναπτυξιακού προβλήματος μιας χώρας που επείγεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο, να αποκτήσει και να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης σαφώς υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου και να επανέλθει στην κανονικότητα μιας πραγματικά ισότιμης χώρας μέλους της Ευρωζώνης". 

"Η καταγραφή των σχετικών προβλημάτων επιτρέπει να διαχωριστούν σε λειτουργικά που μπορούν να αντιμετωπισθούν με διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις κυρίως δικονομικού χαρακτήρα με στόχο την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, βελτιώσεις της υποδομής, εξειδίκευση των δικαστικών λειτουργών, αύξηση του αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων και άλλες παρόμοιες κινήσεις και σε διαρθρωτικά που αφορούν την ευρωπαϊκή έννομη τάξη ή ζητήματα εθνικής συνταγματικής τάξης. Στο επίπεδο των διαρθρωτικών αυτών προβλημάτων πρέπει να αναζητηθούν πιο ευρηματικές λύσεις μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, του Συντάγματος, των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και του υψηλού επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". 

Πηγές: ekyklos.gr , capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου