15 Δεκεμβρίου 2017

ΚΠΙΣΝ: Υποψήφιο για διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφιοτήτων που ανακοίνωσε, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανικών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA), στο πλαίσιο του θεσμού RIBA International Prize.

Το βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια, αναδεικνύει τα πιο εμπνευσμένα και σημαντικά νέα κτήρια που κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, τους αρχιτέκτονες που τα έχουν σχεδιάσει αλλά και εκείνους που τα οραματίστηκαν και προχώρησαν στην υλοποίησή τους. Το RIBA ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί πλέον έναν διεθνή επαγγελματικό Οργανισμό με περισσότερα από 44.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Υποστηρίζει τη δημιουργία καλύτερων κτηρίων, τη βελτίωση κοινοτήτων και τη μέριμνα για το περιβάλλον μέσα από την αρχιτεκτονική και τα έργα των μελών της. 


Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο BETAPLAN, το ΚΠΙΣΝ είναι ένας περιβαλλοντικά βιώσιμος, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων. 
 

Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό, το ΚΠΙΣΝ στοχεύει να αποτελέσει τον κοινό μας τόπο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και όπου το κάθε άτομο έχει πρόσβαση στη μάθηση, τις τέχνες και σε εκδηλώσεις και δράσεις που εμπνέουν και ενθαρρύνουν το κοινό να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά.

Η αναγνώριση του ΚΠΙΣΝ από το RIBA και η συμπερίληψή του στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων για το RIBA International Prize 2018 αποτελεί σημαντική αναγνώριση και τιμή, καθώς πρόκειται για την μοναδική ελληνική υποψηφιότητα μεταξύ 62 κτηρίων σε 30 χώρες, και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από βραβεύσεις και αναγνωρίσεις, όπως μεταξύ άλλων η πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτήριο, η υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτήρια. Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο του 2018.

Πηγές: naftemporiki.gr , snf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου