25 Δεκεμβρίου 2017

Το θέμα της Ιερουσαλήμ επισκιάζει τους Αγίους Τόπους

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ οξύνει τη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων και, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μετριάζει τη χαρά των Χριστουγέννων.

Δεκάδες προσκυνητές κάνουν ουρά αυτές τις ημέρες μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσουν στον τόπο που σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση τάφηκε και εν συνεχεία αναστήθηκε ο Ιησούς. Πολλοί γονατίζουν και αγγίζουν με το πρόσωπό τους την επιτύμβια πλάκα. Ορισμένοι κλαίνε από συγκίνηση. Επισκέπτες από όλον τον κόσμο έχουν καταφθάσει για να ζήσουν τα Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους. Ο αριθμός τους δεν είναι όμως τόσο μεγάλος όσο συνήθως.

«Υπάρχουν λιγότεροι τουρίστες», παρατηρεί ο Βατζί Νουσέιμπα που φρουρεί, όπως ο ίδιος λέει, εδώ και 40 χρόνια την είσοδο του Ναού της Αναστάσεως. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «καλά θα έκανε να αφήσει ήσυχη την Ιερουσαλήμ», σχολιάζει εκνευρισμένος ο 67χρονος, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα στο κλειστό». 

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έριξε νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης -που είχε καταλάβει το 1967 το Ισραήλ- προκειμένου να αποτελέσει πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η κίνηση του αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, νέα αιματηρά περιστατικά αλλά και διεθνή κριτική. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ότι εξαιτίας της απόφασης Τραμπ οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να κάνουν δεκτό ένα αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης. 

Βίαια επεισόδια στη Ραμάλα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Προσκυνητές ματαίωσαν την επίσκεψή τους


Η κρίση της Ιερουσαλήμ και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών ρίχνουν βαριά σκιά στους εορτασμούς των φετινών Χριστουγέννων στην «Ιερή Πόλη». Τόσο το ισραηλινό όσο και το παλαιστινιακό υπουργείο Τουρισμού τονίζουν τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών τις εορταστικές ημέρες. Ωστόσο, ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στη Ιερουσαλήμ επισημαίνει ότι δεκάδες ομάδες προσκυνητών ματαίωσαν την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους εξαιτίας των ανησυχητικών εξελίξεων. Και έμποροι στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ διαμαρτύρονται για μειωμένες πωλήσεις τις ημέρες ενόψει των Χριστουγέννων.

Πάντως πολλοί πιστοί δεν αποθαρρύνονται από τα πρόσφατα γεγονότα. Τα ξενοδοχεία στη Βηθλεέμ έχουν απόλυτη πληρότητα παρά την τεταμένη κατάσταση βάσει στοιχείων του παλαιστινιακού υπουργείου Τουρισμού. Σύμφωνα με αυτά, περίπου 2,7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν φέτος τις παλαιστινιακές περιοχές και σχεδόν 1,2 εκατομ. επισκέπτες πέρασαν τουλάχιστον μία νύχτα στη Βηθλεέμ. Η μικρή πόλη στη νότια Δυτική Όχθη κατακλύζεται από χριστιανούς προσκυνητές την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο καθολικός αρχιερέας Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα ηγήθηκε σήμερα της παραδοσιακής λιτανείας της Παραμονής Χριστουγέννων από την Ιερουσαλήμ προς τη Βηθλεέμ. Σχολιάζοντας προ ημερών την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε να δηλώσει το εξής: «Ό,τι έγινε, έγινε. (…) Όμως στην Ιερουσαλήμ υπάρχουν τόσο πολλές διαφορετικές ψυχές και πρέπει να τις ακούσουμε όλες».

Ελιάχου Καμισέρ, Σάρα Λεμέλ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου