21 Δεκεμβρίου 2017

Κυβερνητικές παροχές και στο βάθος εκλογές;

Μετά τις πρόσφατες παροχές του κοινωνικού μερίσματος και του εφ' άπαξ επιδόματος σε νέους ανέργους, ανακοινώθηκε  και η χορήγηση εκτάκτου ειδικού μερίσματος σε κατοίκους ορισμένων νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Χριστούγεννα έρχονται και θετικό είναι ένα πρόσθετο βοήθημα σε περισσότερους συμπολίτες μας, ώστε να μπορέσουν να περάσουν καλύτερα τις άγιες τούτες μέρες. Όμως εδώ ανακύπτει το ερώτημα: Μήπως όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά «προεκλογικές παροχές»;

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί μια αναδιανομή όσου εισοδήματος έχει απομείνει στους Έλληνες πολίτες. Υπερπλεόνασμα, που προέκυψε από την υπερφορολόγηση κυρίως της μεσαίας τάξης, μεταβιβάζεται στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, πιθανόν με ψηφοθηρικό στόχο. Είναι μια συνειδητή επιλογή, όπως είχε αναγνωρίσει στις αρχές Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018. «Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας» είχε αναφέρει μιλώντας για την 
υπερφορολόγηση.

Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε και
 η παροχή μερίσματος σε ορισμένους κατοίκους κάποιων νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, έκτακτο ειδικό κοινωνικό μέρισμα, από 500 ευρώ έως και 2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, θα λάβουν οι κάτοικοι των νησιών, που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, ως αντιστάσθμισμα της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών από το 2018. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι κάτοικοι των νησιών που υπάγονται στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου πλην των νήσων Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Λέσβου, Χίου, Λέρου και Σάμου. Η καταβολή του ποσού θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου. 

Από τη σκοπιά της σάτιρας: Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Όμως τα προβλήματα και η φτώχεια έχουν αποκτήσει στην ελληνική κοινωνία μόνιμο χαρακτήρα και δεν λύνονται με εφ' άπαξ παροχές.

Αντί για τη σημαντική μείωση της φορολογίας, αντί για τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου που θα μπορούσε να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργήσει μόνιμες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την παλιά αδιέξοδη πολιτική, εκείνη που μας χρεοκόπησε. Φαίνεται να προτιμά τις έκτακτες παροχές σε συγκεκριμένα κοινωνικά στώματα από όπου προσδοκά να αντλήσει ψήφους, μιας και σύντομα βλέπει οι εκλογές να έρχονται.

Μόνο που η «συνταγή» αυτή δεν αρκεί. Είναι δοκιμασμένη και παρά την προσωρινή ανακούφιση που προσφέρει σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, στο τέλος είναι καταδικασμένη για μια ακόμη φορά να αποτύχει.


afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου