18 Δεκεμβρίου 2017

G. Pyatt: Οι επενδυτές ενδιαφέρονται αρκεί να το θέλει η κυβέρνηση

«Ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι επενδυτές ότι αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται πραγματικά να καταργήσει κάποια από τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι να "ξεκλειδώσει" την επένδυση στο Ελληνικό η οποία έχει κολλήσει εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες. Αν η κυβέρνηση το επιτύχει αυτό, θα δώσει πολλές προοπτικές». Αυτό υπογραμμίζει στην τελευταία του συνέντευξη για το 2017 στο Capital.gr ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt.

Ο Αμερικανός πρέσβης διαπιστώνει ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα είναι αισθητά βελτιωμένο και οι επενδυτές ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Και εκτιμά ότι αυτό οφείλεται «εν μέρει στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει ορισμένους στόχους-ορόσημα: την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, την επιστροφή στις αγορές, την αναδιάρθρωση των ομολόγων που έλαβε χώρα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες».

Συμπληρώνει όμως πως «πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα φέρει εις πέρας αυτά που υποσχέθηκε. Υπάρχει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει».

«Υπάρχει μια σαφής αίσθηση ότι η Ελλάδα διαθέτει προοπτικές, μια αναγνώριση ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι θα ανακάμψει πολύ δυναμικά, εν μέρει επειδή έχει καταγράψει μεγάλη ύφεση και ως εκ τούτου υπάρχει πολύ περιθώριο, στο πλαίσιο και της ευρύτερης ανάκαμψης της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει πιο ανταγωνιστική οικονομία, από πλευράς μισθών, στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα. Και αυτό το υπογραμμίζω συνέχεια».

Αναφέρει παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 «όχι για να ικανοποιήσει τον Costello ή την τρόικα, αλλά για να χτίσει την ανταγωνιστική ανοιχτή οικονομία που αξίζει στους Έλληνες επιχειρηματίες».

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ενεργειακή πύλη αλλά και το διαβατήριο για όσες χώρες των Δ. Βαλκανίων επιθυμούν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αποκαλύπτει ότι εκτός από το αμερικανικό ενδιαφέρον για το σταθμό FSRU, υπάρχει αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Υπογραμμίζει ότι μετά τον αγωγό TAP και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εισάγει LNG (αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο) από τις ΗΠΑ.

Αποκαλύπτει επίσης το μήνυμα του John Koudounis της Calamos Investments για την Εθνική Ασφαλιστική, ότι «η συμφωνία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς». Κάνει αναφορά στη διαφάνεια που διέπει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ σχολιάζει και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Τ. Ερντογάν.

«Οι θέσεις της Ουάσιγκτον και της Αθήνας συγκλίνουν. Ήμασταν και οι δυο πολύ σαφείς ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με την Τουρκία και να συνεχίσουμε να την κρατάμε στο άρμα των Ευρωατλαντικών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Νομίζω ότι υπάρχουν προφανή ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, ωστόσο οι ΗΠΑ ενθαρρύνθηκαν από το πνεύμα της προσέγγισης του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του στα θέματα που έθεσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του» αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt.

Πηγή: capital.gr
Ολόκληρη η συνέντευξη του G. Pyatt στην Μαρίση Μπαλιούση και στο capital στο:
G. Pyatt: Οι επενδυτές ενδιαφέρονται αρκεί να το θέλει πραγματικά η κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου