18 Δεκεμβρίου 2017

Αυστρία: Ξεκινά η εποχή Κουρτς

Σήμερα Δευτέρα ορκίζεται η νέα αυστριακή κυβέρνηση υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, αποτελούμενη από το συντηρητικό κόμμα ÖVP και το δεξιό FPÖ. Παράλληλα αναμένονται διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από τη Deutsche Welle:

Οι πρώτοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά στην καγκελαρία στη Βιέννη. Την Κυριακή είναι μόλις μερικές δεκάδες άνθρωποι, τη Δευτέρα όμως, όταν ακριβώς απέναντι, στο προεδρικό μέγαρο θα τελεστεί η ορκωμοσία της αυστριακής κυβέρνησης και του Σεμπάστιαν Κουρτς, του νεότερου καγκελάριου στην ιστορία της Αυστρίας, αναμένονται πολύ περισσότεροι. Με μια ξεκάθαρη στροφή προς τα δεξιά, ο 31χρονος Κουρτς οδήγησε το συντηρητικό του κόμμα ÖVP στην εκλογική νίκη και στον συνασπισμό με το λαϊκιστικό-ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ). Η νέα κυβέρνηση διχάζει τα πνεύματα πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντά της.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησαν σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Αρχικά σχεδόν τίποτε δεν διέρρεε προς τα έξω. Από τις αρχές Δεκεμβρίου όμως, άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες συμφωνίες του μελλοντικού συνασπισμού και η ηρεμία που επικρατούσε μέχρι τότε διαταράχτηκε. Έτσι για παράδειγμα γνωστοποιήθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιτρέψει ωράριο εργασίας 12 ωρών με στόχο την αναζωπύρωση της οικονομίας. Απόφαση που δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του FPÖ. Ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση να αρθεί η απαγόρευση του καπνίσματος στις επιχειρήσεις εστίασης. Στο διαδίκτυο έχουν συγκεντρωθεί ήδη 350.000 υπογραφές κατά της αυτής της απόφασης. 

Διαδηλωτές στο κέντρο της Βιέννης

Η πρώτη συγκέντρωση των διαδηλωτών


"No border, no nation, stop deportation!" είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι διαδηλωτές στην πλατεία Μπάλχαους όπου βρίσκονται η καγκελαρία και το προεδρικό μέγαρο. Αντιδρούν πρωτίστως στη συνεργασία της ΕΕ με τη Λιβύη και στις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φτάνουν εκεί. Ένα από τα πανό όμως στρέφεται και κατά του νέου καγκελάριου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, κλείνοντας τη βαλκανική οδό. Στη διαδήλωση βρίσκεται και η Φάικα Ελ-Ναγκάσι των Πρασίνων. «Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε συλαλλητήρια και σήμερα αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ ακριβώς μπροστά στην καγκελαρία».

Η πολιτικός με ουγγρικές και αιγυπτιακές ρίζες δεν περιμένει η διαδήλωση της Δευτέρας να πάρει τις διαστάσεις εκείνης του 2000, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού κατά των διαδηλωτών και τα μέλη της κυβέρνησης φυγαδεύτηκαν μέσω υπόγειας διόδου. Ωστόσο το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να παρευρεθούν περισσότεροι εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές και προγραμματίζεται μεγαλύτερο συλλαλητήριο. 

Η πολιτικός Φάικα Ελ-Ναγκάσι

Σημαντικά υπουργεία στα χέρια του FPÖ


Η Ελ-Ναγκάσι εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία της για τα πρόσωπα που πρόκειται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις. Αναφέρεται στους υπουργούς του FPÖ που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας να βρίσκονται στα χέρια των ακροδεξιών. Βέβαια, νομικά τουλάχιστον, ο πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έχει τον τελευταίο λόγο.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί πολίτες στη Βιέννη που έχουν θετικές προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση. Όπως η Μιχαέλα Γκόακ, ιδιοκτήτρια μιας καφετέριας στην περιοχή Σίμερινγκ. Σε αυτή τη γειτονιά η δεξιά παράταξη FPÖ συγκεντρώνει εδώ και χρόνια τα μεγαλύτερα ποσοσοτά. «Οι άνθρωποι εδώ θέλουν να γίνονται πάλι πράγματα για τους Αυστριακούς και όχι για όλους τους άλλους» λέει η Μ. Γκόακ. Ωστόσο και η ίδια δεν είναι σίγουρη εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός τηρήσει όσα υποσχέθηκε. «Κατ' αρχήν αισθάνομαι ανακούφιση. Θα δούμε τώρα αν όντως υλοποιήσουν όλα όσα είπαν…».

Κρίστιαν Μπάρτλαου / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle 

Δείτε και κάποιες από τις αναρτήσεις μας (με φωτογραφίες) για την Αυστρία: Βιέννη (Wien) – Μια περιπλάνηση στο Ring

1 σχόλιο:

  1. Γιούνκερ: «Θα συνεργαστώ με τον Κουρτς, εδώ συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό εταίρο του Τσίπρα». Εναντίον κάθε προκατάληψης απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που θα συγκυβερνήσει με την άκρα δεξιά τάχθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Αυτή η κυβέρνηση πήρε θέση πολύ καθαρά υπέρ της Ευρώπης κι αυτό είναι που μετράει για εμένα», επέμεινε ο Γιούνκερ. «Eδώ συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, γιατί μεγαλοποιείτε το θέμα της Αυστρίας και εθελοτυφλείτε όταν πρόκειται για άλλες περιπτώσεις;» αναρωτήθηκε. Πηγή: capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή