21 Δεκεμβρίου 2017

Nέο παρεκκλήσι βρέθηκε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Ένα νέο παρεκκλήσι ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες αναπαλαίωσης που πραγματοποιούνται, από το 2015, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ειδικότερα, ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού
της Τραπεζούντας, Αλί Αϊβατζόγλου, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών που προβλέπεται να είναι τον Ιούλιο ή Αύγουστο του 2018, «θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ολόκληρο το μοναστήρι και στον χώρο της παλιάς βιβλιοθήκης. Σε ένα σημείο που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αποκαλύψαμε και ένα άγνωστο παρεκκλήσι».

Το παρεκκλήσι βρίσκεται στην πλαγιά δεξιά και πάνω από τη βόρεια στέγη και η πρόσβαση γίνεται μέσα από σήραγγα και ξύλινη σκάλα. Στον έναν τοίχο του που διατηρείται άθικτος υπάρχουν αγιογραφίες στις οποίες πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης. Στις αγιογραφίες απεικονίζονται ο «Παράδεισος» και η «Κόλαση», η «Ζωή» και ο «Θάνατος». 


Η αναπαλαίωση είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, καθώς οι συχνές πτώσεις βράχων αποτελούσαν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή των επισκεπτών. Ειδικοί ορειβάτες προέβησαν σε εργασίες καθαρισμού και απόσπασης βράχων, σε έκταση 79 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν και με εκρηκτικά.

Για την πρόσβαση των επισκεπτών στο παρεκκλήσι που βρέθηκε, θα κατασκευαστεί δρόμος 30 περίπου μέτρων.

Όπως είναι γνωστό, με την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στον ναό, δεν πραγματοποιούνται οι λειτουργίες του Οικουμενικού Πατριάρχη την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, που είχαν ξεκινήσει το 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου