26 Δεκεμβρίου 2017

Θ. Φορτσάκης: Βίαιες μειοψηφίες λυμαίνονται τα Πανεπιστήμια

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, καταγγέλλει ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια «τα λυμαίνονται βίαιες μειοψηφίες και εξωπανεπιστημιακές ομάδες» ενω «στις εξετάσεις κυριαρχεί η αντιγραφή». Υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ μιλώντας γιά το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε η κυβέρνηση, ο κ. Φορτσάκης λέει ότι «η δημοσιονομία της φιλανθρωπίας» που υπαγορεύει η μικροπολιτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
 
Ένα απόσπασμα της συνέντευξης στη συνέχεια:

Ερ.: Κύριε Φορτσάκη, ως άνθρωπος που υπηρετήσατε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο από την κορυφαία του θέση θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί η ΝΔ έχει «σηκώσει» τόσο πολύ το θέμα με την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια; Είναι πράγματι τόσο κακή ή την μεγαλοποιείτε, όπως λένε κάποιοι, τα όποια προβλήματα που πάντα υπήρχαν για κομματικά οφέλη;

Απ.: Τα πανεπιστήμια κατέχουν στο εκπαιδευτικό (και πολιτειακό) μας σύστημα κεντρική θέση... Είναι λοιπόν, όχι μόνο για τους φοιτητές μας, αλλά για όλους τους πολίτες ιδιαίτερα σημαντικό το πανεπιστήμιο να μπορεί να επιτελεί επιτυχώς και αποτελεσματικά την ακαδημαϊκή και την κοινωνική λειτουργία του.

Διάσπαρτα σε έναν αλλοπρόσαλλο πανεπιστημιακό χάρτη που δημιουργήθηκε περισσότερο για προσπορισμό κομματικού οφέλους παρά για λόγους ακαδημαϊκούς, έχουν δυστυχώς περιέλθει σε απερίγραπτο χάλι. Τα λυμαίνονται βίαιες μειοψηφίες, τμήματά τους κατέχονται από ανεξέλεγκτες εξωπανεπιστημιακές ομάδες, βαριές παρανομίες συντελούνται στο χώρο τους, οι καταλήψεις εμποδίζουν συστηματικά την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, η οργάνωση της διδασκαλίας και ιδίως του συστήματος παρακολούθησης της συνεχούς προόδου των φοιτητών χωλαίνει σημαντικά, μεγάλος αριθμός φοιτητών λιμνάζει, στις εξετάσεις κυριαρχεί η αντιγραφή. Είναι λοιπόν επείγον να προχωρήσουμε σε συνολική ανασυγκρότηση.

Ερ.: Ενα από τα ζητήματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεδομένης και της Συνταγματικής απαγόρευσης πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν και γενικά είναι κάτι που λείπει από μια χώρα που οι πολίτες της δυσκολεύονται να επιβιώσουν;

Απ.: Είναι επείγον να αναθεωρηθεί το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Αποτελεί εξάλλου το άρθρο αυτό μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει σχετική πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατόν. Για να ξεφύγουμε από το μανιχαϊσμό έχω προτείνει να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία νομικού προσώπου με συνταγματική κατοχύρωση, το «πανεπιστημιακό νομικό πρόσωπο». Ο νόμος θα πρέπει να ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των προσώπων, δηλαδή των πανεπιστημίων. Όποιος, κράτος ή ιδιώτης, πληροί τις προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του. Πάντοτε με κρατική εποπτεία. Έτσι δεν θα είχαμε ούτε κρατικά ψευδο-πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές και φοιτητές ούτε ιδιωτικά ψευδο-πανεπιστήμια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Ερ.:Πώς σχολιάζετε όλες αυτές τις παροχές που έδωσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση; Είναι προεκλογικές; Θα έχουμε πρόωρες εκλογές ή θα εξαντλήσει την τετραετία όπως δηλώνει;

Απ.: Η κυβέρνηση επέβαλε μια σκληρή φορολογική αφαίμαξη που αποσάρθρωσε τη μεσαία τάξη και στέρησε την αγορά από την παραμικρή ρευστότητα. Όλοι οι πολίτες υποφέρουν από την κατάσταση αυτή. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζει η κυβέρνηση αυτή την υπεραφαίμαξη ως «υπεραπόδοση». Συνειδητά υπερέβη τους ήδη πολύ υψηλούς μνημονιακούς στόχους «πλεονάσματος», ώστε να διανείμει ένα μικρό μέρος του σε κατηγορίες που υποφέρουν, ως δήθεν κοινωνική στήριξη. Την ίδια στιγμή μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, 1,6 δις, 7,8% κάτω σε σχέση με πέρυσι, στον προϋπολογισμό που μόλις ψηφίστηκε. Η «δημοσιονομία της φιλανθρωπίας» που υπαγορεύει η μικροπολιτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Όσο για την τετραετία, είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα μείνει γαντζωμένη όσο μπορεί περισσότερο στην εξουσία, αλλά αυτό τελικά θα το κρίνει η πραγματική κατάσταση και εξέλιξη της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου