26 Δεκεμβρίου 2017

Borsalino: Το τέλος της αυτοκρατορίας των καπέλων

Έτος ίδρυσης 1857. Ο διάσημος ιταλικός οίκος ανδρικών καπέλων Borsalino ιδρύθηκε πριν από 160 χρόνια στη βόρεια Ιταλία. Μεγάλη άνθηση γνώρισε τη δεκαετία του '20. Τότε η εταιρεία παρήγαγε περί τα δύο εκατομμύρια καπέλα το χρόνο.

Φλας μπακ στο παρελθόν. Ανδρικά καπέλα για ευυπόληπτους κυρίους αλλά και γκάνγκστερ κατασκεύαζε ο θρυλικός ιταλικός οίκος. Στη φωτογραφία ο Ζαν-Πολ Mπελμοντό και ο Αλέν Ντελόν με καπέλα Borsalino σε μια ταινία που γυρίστηκε το 1970 αλλά υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται το 1930. 

Αγωνία στο εργοστάσιο για τους εργαζομένους. Σήμερα στο ιστορικό εργοστάσιο της εταιρείας με έδρα στην Αλεσάντρια της περιφέρειας του Πεδεμόντιου οι 130 εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους, επειδή ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους. Η Borsalino αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύει να βάλει οριστικά λουκέτο.

Μια ακριβή επιλογή. Ένα καπέλο Borsalino δεν ήταν ποτέ φθηνό. Κοστίζει από 250 έως 800 ευρώ. Αλλά σήμερα η ιστορική ιταλική μάρκα είναι ελάχιστα γνωστή στις νεότερες γενιές. Οι πωλήσεις της εταιρείας κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

«Βorsalino» και σε ταινία. Το 1970 μια γαλλοϊταλική ταινία με πρωταγωνιστή τον Αλέν Ντελόν πήρε το όνομά της από το θρυλικό καπέλο «Βorsalino», γράφοντας έτσι τη δική του ιστορία και στον κινηματογράφο.

Μια μοναδική κληρονομιά. Η εμφάνιση των καπέλων Borsalino στο σινεμά δεν έγινε για πρώτη φορά με τον Αλέν Ντελόν. Και στη θρυλική Καζαμπλάνκα (1942) o Xάμφρεϊ Μπόγκαρτ εμφανίζεται στην τελευταία σκηνή στο πλευρό της Ίνγκριντ Μπέργκμαν φορώντας ένα κομψό Borsalino.

Eπανεκκίνηση το 2015. Το 2015 η ιταλική εταιρεία βρέθηκε ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας. Όμως κατάφερε τότε να επιβιώσει κι έτσι τότε αποφάσισε να κάνει restart, λανσάροντας μια διαφορετική, πολύχρωμη κολεξιόν.

Kαι σήμερα τι; Σήμερα παρά τα οικονομικά προβλήματα σπουδαίοι ηθοποιοί αλλά και σελέμπριτις όπως ο Τζόνι Ντεπ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Ντέντζελ Ουάσιγκτον όπως και η Κέιτ Μος φορούν Borsalino. Το ίδιο και πολλοί ιερωμένοι της καθολικής εκκλησίας αλλά και Εβραίοι ραβίνοι. Παρά την οικονομική παρακμή το σύμβολο κομψότητας και διαχρονικού στιλ που ακούει στο όνομα το Borsalino ζει! 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου