16 Δεκεμβρίου 2017

Οι ψηφιακές τεχνολογίες υποστηρίζουν την «έξυπνη» γήρανση

Εστω ότι είστε ηλικιωμένος και ζείτε σε οίκο ευγηρίας. Κάθε απόγευμα, όμως, κάνετε ποδήλατο στην παραλία της Καλαμάτας, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου ή τους δρόμους των Τρικάλων, όπου έχετε παρεμπιπτόντως μεγαλώσει! Η παραπάνω εμπειρία δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία αλλά απτή πραγματικότητα χάρη στην εφεύρεση δύο Βέλγων, Activ84Health Explorer, οι οποίοι απέσπασαν πέρυσι το βραβείο Smart Ageing που είχε πρώτη φορά διοργανώσει ο οργανισμός AAL (Active and Assisted Living Program) από κοινού με το Nesta’s Challenge Prize. 

O Jan και Roel Smolders συνδύασαν στατικά ποδήλατα εκγύμνασης με την εφαρμογή Google Street και τη χρήση ειδικών γυαλιών 3D. Η ιδέα τους, που γεννήθηκε κατά την επίσκεψή τους σε κάποιο γηροκομείο του Βελγίου, δύναται να αλλάξει σημαντικά την ψυχολογία όσων κάνουν αυτές τις τρισδιάστατες «βόλτες»: θα λάβουν νέα οπτικά ερεθίσματα, πολλά εκ των οποίων θα τους ενεργοποιήσουν τη μνήμη, καταπολεμώντας την άνοια και επανακτώντας το αίσθημα της αυτονομίας.

Στόχος του διαγωνισμού, που διενεργείται εκ νέου δεύτερη χρονιά, είναι να συμβάλει στην ποιότητα των γηρατειών μέσω των νέων τεχνολογιών. «Εως τις 30 Μαρτίου του 2018 αναμένουμε τεχνολογικές προτάσεις από ομάδες όλων των ευρωπαϊκών χωρών που να βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και τη δραστηριοποίηση των ατόμων τρίτης ηλικίας», διευκρινίζουν οι διοργανωτές. 
Ο εν λόγω διαγωνισμός πραγματοποιείται σε μια εποχή που η περίφημη silver economy, η οικονομία που αφορά τις ανάγκες των ατόμων άνω των 65 ετών, γνωρίζει λόγω της πληθυσμιακής γήρανσης στον δυτικό κόσμο μεγάλη άνθηση. 


Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα της «ενεργού γήρανσης»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε καίριες δράσεις και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που άπτονται της «ενεργού γήρανσης», θέτοντας ως στόχο την αύξηση της μέσης διάρκειας υγιούς ζωής κατά δύο έτη έως το 2020. Αυτό το γεγονός συνεπάγεται τριπλό όφελος: Βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας που σχετίζονται με καινοτόμα προϊόντα.

Επιπλέον, η Κομισιόν χρηματοδοτεί την εφαρμοσμένη έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Seventh Research Framework Programme και του «Horizon 2020». 

Συμμετέχει, ακόμη, από κοινού με τα κράτη-μέλη στο πρόγραμμα Active and Assisted Living Joint Programme, οι ψηφιακές εφαρμογές του οποίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη (tele-health, tele-care & living assisted living), η κοινωνική πολιτική και ένα φιλικό περιβάλλον προς τους ηλικιωμένους (κινητικότητα, μεταφορές και κοινωνική ένταξη).

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάγκη εξεύρεσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που θα αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων σε ευρωπαϊκή κλίμακα. 

Αναμφίβολα, η Ευρώπη διαθέτει προηγμένη βιομηχανία στην τεχνολογία της πληροφορίας με καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν μία πληθώρα νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Λαμβάνοντας υπόψη τις ευκαιρίες της αγοράς που προκύπτουν από τις δημόσιες και καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες σχετίζονται με τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του αυξανόμενου πληθυσμού άνω των 60 ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μία στρατηγική για την αποκαλούμενη «Silver Economy». 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου